Ma háború van, holnap béke?

2022. március 1., 09:10

Szerző:

Azzal, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a háború - a hatalomgyakorlás egyik eszközeként - visszatért az európai politika színterére. Ez komoly hatással van a nemzetközi biztonságpolitika szabályaira, ami leginkább  a hatalom katonai dimenzióját érinti. Középtávon befolyásolhatja a nukleáris feyverek elterjedését. S csak Kína cselekedeteinek fényében lehet maj hitelt érdemlően lemérni az orosz-ukrán háború lobális következményeitm illetve azt, hogy a posztszovjet térség legsúlyosabb konfliktusa erősíti-e a NATO-n belüli kohéziót.

Clausewitz óta tudjuk, hogy a háború természetének állandóságával szemben, a háború karaktere folyamatosan változik. Egy ilyen konkrét változásként tarthatjuk számon a mostani konfliktusban például a közösségi média szerepének felértékelődését. De az orosz-ukrán háború kapcsán a hatalom katonai, vagyis a gazdasági-diplomáciai-információs vonatkozásoktól elkülönülő dimenziójának három általánosabb változásáról is beszélhetünk.

Elsőként a hatalom katonai műveletekké való átváltási rátája (furcsa idegen szóval a fungibilitása) megváltozik. Az orosz-ukrán háború nyomán a jövőben az államok az elmúlt harminc évben megszokottól eltérően fogják beárazni egy nyílt háború indításának politikai költségeit. A változás iránya és mértéke most még nem megjósolható, hiszen nagyban függ majd a konfliktus végkimeneteléhez kötődő előnyök és hátrányok egyéni állami beárazásától.

Másodsorban a háború valósága újfent közelebb került az állampolgárhoz. Ez várhatóan az Egyesült Államok által működtetett úgynevezett „kiterjesztett elrettentés”-ben okoz változást. Egyes olyan amerikai szövetségesek, akik eddig megelégedtek a kiterjesztett elrettentés által nyújtott absztraktabb amerikai biztonsági ernyővel, most már konkrétabb katonai képességeket és lépeseket fognak várni ..Példa lehet erre Németország vagy Japán.

Harmadsorban egyes államok számára a katonai fait accompli-k, vagyis az ellenfelek kész, megmásíthatatlan tények elé állítása, szerepe felerősödik. Hiszen a 2014-es krími beavatkozáskor túlságosan rövid volt az a cselekvési ablak, amikor az orosz felet elrettenteni képesnek gondolta magát akár Ukrajna, akár a Nyugat. Így a gazdasági válasz lépesek az új helyzethez akklimatizálódó, büntető-jellegűek voltak. A mostani háborúban, fait accompli hiányában, viszont egyre komolyodó károkat szenved el Oroszország. Emiatt a háború a szankciós- és az izolációs-politika jellemére is hatással lehet, de erről még túl korai beszélni.

A katonai dimenzión túl tekintve, közép-távon az orosz-ukrán háború hatására a nukleáris non-proliferáció normája is meggyengülhet. Hiszen többen levonhatják azt a következtetés, hogy Oroszország sosem támadta volna meg Ukrajnát, ha az 1994-ben nem adja fel atomfegyvereit. Ugyanez norma akkor is megtörhet, ha valaki megkérdőjelezi a nukleáris fegyverek bevetését övező tabut. 

Európában a háború erősíti a NATO-n belüli szövetségi kohéziót. Ennek oka, hogy az orosz fenyegetés már nem általános, hanem kézzelfogható tapasztalat az Észak-atlanti Szövetség számára. Az, hogy milyen mértékben fog erősödni a kohézió jelentős részben annak függvénye, hogy miként zárul a háború. 

Az orosz-ukrán háborúnak a tágabb nemzetközi biztonságpolitikai rendszerre gyakorolt hatásai viszont nagyban függnek Kína lépéseitől, valamint az az orosz-kínai viszonytól. Ma még azt mondhatjuk, hogy Kína nem megvétózta, csak tartózkodott a Moszkvát elítélő ENSZ BT nyilatkozat megszavazásakor. Peking (még) nem lépett Tajvan ellen, és csak lazább regionális intézményi vetélytársakat hozott létre.Ezek arra engednek következtetni, hogy az Amerikával vívott hegemónikus versengésben a két revizionista nagyhatalom, Oroszország és Kínamég nem képes hiteles alternatívát kínálni, hanem változatlanul csak bomlasztanak.

De hogy meddig marad ez így, az nehezen megjósolható.Mártonffy Balázs, a szerző politikatudós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének vezetője.


Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.

 

London, 1997. augusztus 31, vasárnap. Hogyan tudtad meg?  Ezt kérdeztük egymástól. Diana és Dodi autóbalesete 25 éve, vasárnap hajnalban történt, amikor az európaiak nagy többsége ágyban volt és aludt.