Fiala János: Hívatlan és hívott vendégek

Nem tudom, van-e a magyar kormánypárti sajtónak szövetségi kapitánya. Ha lenne, biztos szólnék neki, hogy változtasson a taktikáján, mert a kormányhű sajtó-fiúk úgy megsértődtek, hogy olyan válogatott hülyeségeket beszélnek össze és vissza, hogy Isten ments, hogy ezek a pápa fülébe jussanak.

2021. június 8., 17:02

Szerző:

A Nippon kereskedelmi televízió állítása szerint öngyilkos lett Morija Jaszusi. Tettét – a tokiói metró elé vetette magát – a helyi források azzal magyarázzák, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az olimpia július 23-ai megnyitója előtt a japán lakosok 48 százaléka szerint törölni fogják az eseményt, aminek megrendezését tovább nehezíti, hogy eddig az önkéntesek közel egyharmada hátrált ki, miközben a japán kormány támogatottsága a mélyponton, 37%-on van.

Ellenzéki képviselők a hétfői parlamenti vitában keményen bírálták Szuga Josihide miniszterelnököt és kormánya tagjait, amiért az aggodalmak ellenére erőltetik az olimpia megtartását, amit a lakosok 26 százaléka szerint japán nézők nélkül fognak megrendezni, mivelhogy nem japán nézők eleve nem jöhetnek szóba a pandémia X. hulláma következtében.

Nem könnyű a japánoknak.

Talán vigasz nekik, talán nem, hogy nekünk, magyaroknak sem könnyű.

Eddig annak volt üzenetértéke, hogy 21 évvel II.János Pál pápa után, ismét egy pápa jelenlétében zajlik majd a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus /NEK/, most ez az üzenetérték egészült ki egy új – nem várt – tartalommal.

A NEK-nek 2 csúcspontja lesz.

A kisebbik, szeptember 11-én lesz, amikor Erdő Péter bíboros celebrál majd szentmisét – ami egyben országos ministráns találkozó is –, amit gyertyás körmenet követ egészen a Hősök teréig. A másikra, a nagyobbikra, a Statio Orbisra – a záró szentmisére – 12-én, délelőtt tizenegy óra harminc perctől kerül majd sor, szintén a Hősök terén, Ferenc pápa jelenlétében, ahol fellép majd az Operaház 120 fős zenekara, valamint a kórusa, amit az ország minden tájáról érkező tagok ezúttal 2000 /!/ fősre bővítenek.

Eddig minden szép és jó.

Arra azonban senki sem gondolt, amit néhány napja, a National Catholic Register szellőztetett meg, nevezetesen, hogy Ferenc pápa jön ugyan, de mindjárt megy is, mivel összesen három órácskát fog hazánkban tartózkodni. Útvonala: Liszt Ferenc repülőtér, Hősök tere, Liszt Ferenc repülőtér. A jól értesült lap tudni véli, hogy a döntés nem új keletű. Annyira nem, hogy Erdő Péter és Semjén Zsolt – előbbi a katolikus egyház, utóbbi a magyar kormány képviseletében –, vagy csak Erdő, illetőleg csak Semjén próbálta/próbálták már arról győzködni az illetékeseket a Vatikánban, hogy vegyék rá a pápát döntése megváltoztatására. Canossát-járták, most így tűnik. Jelen állás szerint ugyanis sem Áder, sem Orbán nem lesznek meglátogatva. Sem együtt, sem külön-külön.

A lengyel jól értesültek azt is tudják, Ferenc pápának Orbán menekültpolitikája nem jön be, ami szemben áll a Vatikán nyitott-ajtós elképzelésével, és erre jön csak rá az ódzkodás a politikai-ízű megnyilvánulásoktól néhány hónappal a magyarországi parlamenti választások előtt.

Hogy mit jelent nekünk, magyaroknak, vagy inkább a kormánysajtónak, hogy tőlünk Pozsonyba/Szlovákiába utazik három /3!/ egész napra a pápa, arra is van már felelet: ezt a magyarok meggyalázásának, és Orbán Viktor gigantikus felpofozásának tartják.

Öröm az ürömben, hogy a Magyar Távirati Iroda szerint eleddig sem a 100 Tagú Cigányzenekar, sem a Csík zenekar, sem Ákos nem szégyellték el annyira magukat a történtek hallatán, hogy törölték volna magukat a NEK műsor-programjából.

Hölgyeim és Uraim, ők tehát lesznek!

És kik azok, akikkel nem számolhatunk?

Nos, ők: Vlagyimir Putyin orosz elnök, és Matteo Salvini, az olasz Liga párt elnöke, korábbi olasz belügyminiszter. Őket, a sportág állítólagos szerelmeseit Marius L. Vizer, a Nemzetközi Dzsúdószövetség elnöke ugyan meghívta a kis hazánkban zajló dzsúdó-világbajnokságra, az érintettek szóvivői azonban egyelőre cáfolják, hogy a fenti személyek Magyarországra jönnének. Így azután azt sem lehessen tudni, hogy az orosz elnök kivel jött volna. Ez az információ csak látszólag értelmetlen, hiszen amikor úgy volt még, hogy jön, akkor Salvini kapcsán tudni vélték a jól értesültek, hogy egy olasz énekessel, Al Banóval fog ideérkezni.

Nem tudom, van-e a magyar kormánypárti sajtónak szövetségi kapitánya.

Ha lenne, biztos szólnék neki, hogy változtasson a taktikáján, mert a kormányhű sajtó-fiúk úgy megsértődtek, hogy olyan válogatott hülyeségeket beszélnek össze és vissza, hogy Isten ments – lehet most ezt a szót szövegösszefüggésben használni? –, hogy ezek a pápa fülébe jussanak. Példának okáért, amit Bencsik András, egy jobb szélső hordott össze egy tévéműsorban. Aki egyebek közt azt találta mondani a Sajtóklub fix vendégeként, hogy „e percben Ferenc pápa keresztényellenes magatartást tanusít, amivel rendkívül súlyos kárt okoz a keresztény világnak”. Ezért, szerintem, nyugodtan kaphatna sárga lapot, mivel azonban korábbi kijelentései miatt már rendelkezik eggyel, lehet, hogy ki fogják állítani.

Utóbbi eset persze lényegesen jobb annál, mintha Ferenc pápa nem jönne el.

Tessék mondani, tévednék ebben?

(Kiemelt kép: EPA/GIUSEPPE LAMI / POOL)

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.