Fiala János: "Beszari", ellenzéki statiszták?

A Keljfeljancsiban készült felmérés szerint a minimum szeptember közepéig meghosszabbított veszélyhelyzet alatt senki sem lesz, aki vállalná egy demonstráció következményeit. 

2021. május 19., 20:06

Szerző:

Írásban és szóban is tetszettek szavazni. Előbb a 168.hu Facebook-oldalán, majd a Keljfeljancsi műsorában. Köszönöm. Végül a hármas számú verzió mellett álltak ki legtöbben: eszerint Fudan Egyetem, és atlétikai világbajnokság IS lesz.

A voksolók nem zavartatták magukat se Karácsony Gergelytől, se Baranyi Krisztinától, pedig előbbi azt helyezte kilátásba, hogy felmondja a korábban kötött megállapodását az Atlétikai Világszövetséggel, amíg utóbbi helyi népszavazásokat lengetett be. A kommentárok szerint, a nép döntésével nem az igazság érzetének adott hangot, hanem csak a tapasztalatára hagyatkozott. Nem azt mondták: így lesz jól, hanem azt: ez lesz. Oszt jónapot.

Két néppel kapcsolatos mondást ismerek. Az egyik szerint - úgy általában -, a nép: bölcs. A másik szerint - konkrétan - a: magyarok birkák. A kettő együtt: mi bölcs birkák vagyunk. Nézőpont kérdése, hogy ez jó jelent-e, vagy sem. Vannak, akik szerint ma csak akkor állhat be változás az életünkben, ha ezt tömegek kényszerítik ki fellépésükkel, mert a vezérürü csak a saját szemének hisz, tehát látnia kell, hogy népe elégedetlen.

A nem reprezentatív, Keljfeljancsiban készült felmérés szerint, a minimum szeptember közepéig meghosszabbított veszélyhelyzet idején senki sem lesz - egyén/párt/civil szervezet -, aki a jogszabály szellemével szembe szállna, és vállalná egy demonstráció következményeit. A telefonon leadott voksok kétharmada szerint a birkaság erre a magyarázat. Azt a kevés tüntetőt is eltántorította, aki volt, a szándékától a Parlament tavaly novemberben hozott döntésével, amikor betiltotta a gyülekezést, a gyülekezőket pedig sok százezer, míg a szervezőket ennél is súlyosabb közigazgatási bírsággal fenyegette meg. Így aztán egy-két brahit leszámítva, az elmúlt időben senki sem tüntetett Magyarországon. Pedig lett volna rá igény.

Ők, az igénylők, úgy néznek az Alkotmánybíróságra, mint a közlekedési jelzőlámpára: mikor vált végre zöldre? A CÖF már áprilisban jelezte, hogy az egyre súlyosabb ellenzéki provokációkra, az általuk gerjesztett áldatlan háborúra, csak egy soha nem látott méretű, békét sugalló demonstrációval lehet válaszolni. Hogy mikor? Úgy fogalmaztak: közeledik az idő. Az eltelt egy hónap nem bizonyította, hogy eljött volna. Valahol megállt.

Jámbor András - ex-Mérce, most Szikra Mozgalom - fifikája az volt: mindig mást mondott:
- hol azt írta, hogy 5000en regisztráljanak, és akkor a gyülekezési korlátozást feloldó jogszabály UTÁNI első hétvégén tüntet a FIDESZ ellen a Fudan Egyetem kapcsán,
- hol azt mondta, ha nem oldják fel a szabályozást, a foci EB idején dönt azokkal, akik regisztráltak,
- hol azt mondta, ha keddig elegen regisztrálnak - cca 3200 embere van most -, és kedvezően dönt az Alkotmánybíróság, akkor jövő szombaton utcára vonul.

Nem tudom, Karácsony vagy Jámbor-e a rosszabb, miközben nem állok a FIDESZ oldalán. 

Hadházy Ákos szerint most eldől: ki ellenzéki, és ki statiszta. Mindjárt hozzáteszi a nem mindig óvatos duhaj, hogy a Facebookon "eseményt" hirdetők másfél milliós büntetéssel számoljanak, amit amúgy Hadházy-módra azonnal át is vált: ez kb. 300 nap kertészkedéssel egyenértékű. 

Nem szeretném túlzottan leegyszerűsíteni a helyzetet, tehát nem azt mondom, hogy itt és most a keménykötésűek állnak szemben a gyávákkal, mert ez ebben a formában nem volna igaz. Arra a kérdésre azonban hajlandóak lennének-e válaszolni, hogy 2021. szeptember közepéig Magyarországon lesz-e tüntetés - ellenzéki, kormánypárti - vagy sem? Felhívnám szíves figyelmüket, hogy a labdarúgó Európa Bajnokságon való helyszíni drukkolás a Puskás Arénában, jelen pillanat szerint nem számít demonstrációnak.

 

 (kiemelt kép: Mi hazánk tüntetés 2021. március 15-én Budapesten. Fotó: Dimény András)

A DK-s kvízmester olyat olvasott – épp ezen az oldalon –, ami nem volt ínyére való. Mit tesz ilyenkor egy európai értelemben vett demokrata? Polemizál? Érvel? Netán vitatkozik? Ugyan! Kiátkoz! Nem a véletlen műve, ha emlékeztet valamire ez a kommunikáció.

Márki-Zay Péter antiszemita – efelől kétségünk se legyen. Nem azért, mert listázni akarja, vagy nyilvántartja a Fideszben ülő zsidókat. Dehogy akarja. Nem vonjuk kétségbe az őszinteségét: ami a szívén, az a száján. És épp az a baj, ami a szívében, vagy az agyában van.