Zöldség vagy gyümölcs a sütőtök? Meg fog lepődni
A sütőtök édesen és sósan is finom, lehet belőle leves, tésztaszósz, muffin, latte, de még kenyér vagy lekvár is, de vajon zöldség ez vagy gyümölcs?
A sütőtök az ősz egyik legnépszerűbb étel alapanyaga: készülhet belőle leves, pite, krém, sőt még latte is. A legtöbben gondolkodás nélkül zöldségként kezeljük, pedig botanikai szempontból a sütőtök valójában gyümölcs.
A félreértés onnan ered, hogy a hétköznapi életben az ételeket nem növénytani, hanem gasztronómiai szempontból kategorizáljuk. Vagyis ami édes, azt gyümölcsnek, ami pedig sós ételekben szerepel, azt zöldségnek tekintjük. A sütőtököt gyakran sós levesekben, köretként vagy püréként fogyasztjuk, ezért automatikusan a zöldségek közé soroljuk. A növénytan azonban más logikát követ.
Miért gyümölcs a sütőtök?
Botanikailag gyümölcsnek számít minden, ami a virág termőjéből fejlődik ki, és magokat tartalmaz. A sütőtök pedig pontosan ilyen: a virágjából fejlődik ki, belsejében pedig magok sorakoznak, amelyekből új növények nőhetnek.
Ezzel a meghatározással a sütőtök egy társaságba kerül olyan “álzöldségekkel”, mint a paradicsom, az uborka, a paprika, a padlizsán vagy a cukkini, melyek mind gyümölcsök a tudomány szempontjából.
Ráadásul a sütőtök nemcsak különleges besorolása miatt érdekes, hanem azért is, mert tápanyagban rendkívül gazdag. Tele van A-vitaminnal, ami a látás és az immunrendszer számára is nélkülözhetetlen, valamint káliummal, rosttal és antioxidánsokkal, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Édeskés íze ellenére kalóriában kifejezetten szegény, így fogyókúrás étrendekbe is jól beilleszthető.
Édesen a sósan is kiváló az íze
A sütőtök tehát egyszerre testesíti meg a zöldségfélék sokoldalúságát és a gyümölcsök biológiai jellegét. Akár sütve, akár levesként vagy desszertként kerül az asztalra, a tudomány szerint egy finom, őszi gyümölcsöt fogyasztunk.
Botanikailag tehát gyümölcs a paradicsom, paprika, uborka, cukkini, sütőtök, padlizsán, chili, avokádó, sőt még a zöldborsó hüvelye is. Viszont a répa, burgonya, hagyma, zeller, saláta stb. valóban zöldségek, mert a növény más részeit, például a gyökerét, levelét, szárát fogyasztjuk.
(Fotó: Pexels)









