Nem sokáig nyújtanak védelmet a vakcinák az omikron ellen

4-6 hónapig nyújt védelmet egy adag vakcina.

2022. április 18., 19:04

Szerző:

Az omikron BA.2 alváltozat számos országban a BA.1 testvérváltozatát váltja fel a SARS-CoV-2 domináns formájaként, ami arra késztette a tudósokat, hogy elgondolkodjanak azon, vajon a COVID-19 világjárvány nem fogja-e ismét felforgatni ezeket a régiókat – írja a Nature.

Egy március 13-án közzétett tanulmány azonban azt mutatja, hogy az mRNS-vakcinák hasonló mértékű védelmet nyújtanak a két törzs ellen - bár a SARS-CoV-2 fertőzés és a tüneteket okozó betegség elleni védelem a harmadik adag beadását követő hónapokon belül csökken. 

„A BA.2 még rosszabb lehet, mint a BA.1 - ez volt a félelem” – mondta Laith Abu-Raddad, a dohai Weill Cornell Medicine-Qatar fertőző betegségekkel foglalkozó epidemiológusa, a tanulmány társszerzője.

Abu-Raddad és kollégái egy nagyszabású megfigyelési tanulmányt végeztek a katari egészségügyi rendszerből származó oltási nyilvántartások és SARS-CoV-2 vizsgálati eredmények felhasználásával. Megállapították, hogy azok a katari lakosok, akik két adag Pfizer-BioNTech vagy Moderna mRNS-alapú vakcinát kaptak, több hónapig jelentős védelmet élveztek a BA.1 vagy BA.2 által okozott tüneteket okozó betegséggel szemben. A védelem azonban már 4-6 hónap elteltével 10 százalék körüli értékre csökkent, ami azt jelenti, hogy a vakcinák csak 10 százalékát előzték meg azoknak az eseteknek, amelyek akkor következtek volna be, ha az összes személyt nem oltották volna be.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)