Döbbenetes: 28 billió tonna jég olvadt le a Főld felszínéről 26 év alatt

2020. augusztus 23., 11:41

Szerző:

Megdöbbentek brit kutatók a műholdas felmérések eredményeit látva: az elmúlt huszonhat évben 

összesen 28 billió tonna jég tűnt el a Föld felszínéről

– idézi a hvg.hu a The Guardiant. A tudósok úgy számolnak, hogy a század végére akár egy méterrel is emelkedhet a tenger szintje a jégtakaró olvadása miatt. Andy Shepherd professzor azt mondta, minden centiméter, amennyivel emelkedik a tengerszint azt jelenti, hogy

nagyjából 1 millió embert kell kitelepíteni az alacsonyan fekvő otthonából.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ha a jég eltűnik, a tenger és a talaj egyre több hőt vesz fel, tovább növelve ezzel a globális felmelegedést. Azt is kiemelik, hogy a gleccserek és a jégtakarók olvadásával úgy megváltozik az antarktiszi és a sarkvidéki édesvizek összetétele, hogy sokan maradhatnak ivóvíz nélkül.

A csoport Dél-Amerika, Ázsia, Kanada és más régiók műholdas felméréseit vizsgálta. Szerintük nem valószínű, hogy azért tűnt el a Föld jégtakarójának nagy része, mert melegebb lett az éghajlat, a tengeri és a légköri hőmérsékletváltások is közrejátszottak a katasztrófában.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.