Ilyen nincs: 40 féle gyümölcs termett egy fán

Új fát hoztak létre a New York-i Syracuse Egyetem munkatársai, amelyen negyven különféle ízletes és egzotikus gyümölcs, köztük a cseresznye, az őszibarack, a szilva, a nektarin, de még a mandula is megtermelt.

2023. szeptember 2., 10:38

Szerző:

A különös vegyes termesztés Sam Van Akennek köszönhetően jött létre, ő az, aki a fa nemesítésében és gondozásában is részt vett. Az Agroinform.hu cikke szerint a férfi egy évtizeddel ezelőtt fogott bele a projektbe, aminek célja, hogy a 40 gyümölcs fája megvalósulhasson. Ebben az időben bezárásra ítéltek egy, a New York-i Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomás által működtetett gyümölcsöskertet, így az egyetemi tanárnak új munka után kellett néznie.

Sam Van Aken nem akarta, hogy a kertben lévő különleges növények, amelyek közül voltak 150-200 éves őshonos fák, kárba vesszenek. Úgy döntött, hogy egy hibridet alkot belőlük, így mentve meg őket a pusztulástól.

A férfi egy chip-szemzésnek is hívott eljárással az évek alatt 16 féle különleges fát tudott létrehozni. Ezeket a növényeket idővel múzeumoknak, valamint alapítványoknak ajándékozta, az elsőt pedig saját maga ültette el az egyetem udvarán.

A fa virágzása is csodás látvány, tavasszal a rózsaszíntől kezdve, a lilán át, egészen a fehérig, különféle színű és formájú virágok borítják, nyáron negyvenfelé gyümölcs terem rajta.

A szakember művészeti, valamint értékmegőrzési projektként tekint a sokéves munkára és úgy tervezi, hogy idővel egy egész kertet hoz létre, melyben ilyen csodafákat lehet majd megnézni.

(Kiemelt képünk illusztráció, Pexels.com)