Hamarosan a WHO vizsgálni kezdi a Szputnyik V gyártási eljárását

A WHO és az EMA közös szakértői csoportja jelenleg az orosz Gamaleja intézet által kifejlesztett Szputnyik V megfelelő klinikai gyakorlatát ellenőrzi.

2021. április 22., 20:46

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői május 10-én kezdik meg közösen az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértőivel a Szputnyik V Covid-19 elleni védőoltás gyártási eljárásának vizsgálatát – jelentette be a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet eddig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxford és a Johnson and Johnson vakcináját hagyta jóvá, elfogadva azok biztonságosságát és hatásosságát, útmutatót nyújtva ezzel az egyes országok gyógyszerfelügyeleti szerveinek. Most ugyanerre készülnek az orosz és két kínai vakcina esetében is. 

„A megfelelő gyártási gyakorlatra vonatkozó felülvizsgálat május 10-től június első hetéig tart" – közölte az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete a Reuters hírügynökség megkeresésére. A WHO és az EMA közös szakértői csoportja jelenleg az orosz Gamaleja intézet által kifejlesztett Szputnyik V megfelelő klinikai gyakorlatát ellenőrzi. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői április 26-án tárgyalják a Sinopharm kínai gyógyszergyár védőoltását, a sürgősségi felhasználásra jóváhagyott vakcinák listájára történő esetleges felvétel szempontjából. Ezt követi május 3-án a Sinovac kínai gyógyszergyár vakcinájának a vizsgálata. Néhány nappal később várható döntést  a vakcinákkal kapcsolatban – írta az MTI.

 

(Kiemelt kép: Szekszárd, 2021. április 22. Schranz Róbert háziorvos beolt egy nőt a Moderna koronavírus elleni vakcina első adagjával a Babits Mihály Kulturális Központban kialakított oltóponton, Szekszárdon 2021. április 22-én. MTI/Kiss Dániel)

 

Kutatótársaival, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal (BioNTech AG és Mainzi Orvostudományi Egyetem) Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora vehette át a rák elleni vakcinák és immunterápiák továbbfejlesztése terén nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért az idei Meyenburg-díjat – ismertette az SZTE közkapcsolati igazgatósága pénteken.