Brit szakértők csak a fiatalok egy csoportjának ajánlják az oltást

Más véleményen van a magyar kormány a diákok, vagyis a 12 év felettiek oltásával kapcsolatban.

2021. szeptember 5., 08:47

Szerző:

Nem ajánlja a brit tanácsadó testület, hogy megkapják a koronavírus elleni oltás az egészséges 15 év alatti gyerekek. Bár erről hivatalos döntés még nem született, de a szakértői testület szerint az érintett korosztályon belül csak olyanokat kellen oltani, aki teljesen egészséges és nincs alap- vagy bármilyen betegsége.

Hogy miért nem támogatják a gyermekek oltását, az Egyesült Királyság oltási tanácsadó testületének gyermekorvos tagja fejtette ki:  „Továbbra is azt állítjuk, hogy a vakcinák működnek és hatékonyak lehetnek a gyermekeknél is a fertőzés és a megbetegedés megakadályozására. Viszont ebben a korosztályban nagyon-nagyon alacsony a súlyos megbetegedések száma.

Azoknál fordulhat mégis elő, akiknél valami más egészségügyi probléma is fennáll, nekik ajánljuk, hogy kapják meg az oltást”

– írta az atv.hu A brit egészségügyi miniszter azt közölte, hogy erről a hivatalos döntést a közeljövőben hozzák meg.

Más véleményen van a magyar kormány a diákok, vagyis a 12 év felettiek oltásával kapcsolatban. Az Orbán-kormány augusztus közepén jelentette be, hogy az iskolakezdésig megkezdik a diákok oltását. A kormányzati portálon hangsúlyozták: Magyarország az elsők között jutott el oda, hogy a 12-15 éves fiatalok is megkaphatják az oltást, a szülők június óta tudják regisztrálni gyermeküket erre. A 12-17 éves korosztályban a bejelentés idején már már csaknem 200 ezren regisztráltak oltásra és 162 ezren (81 százalékuk) már fel is vette azt. Erről bővebben itt olvashat. 

(Kiemelt kép: ehér Katalin doktornő fertőtleníti egy tanuló karját oltás előtt a Győri Szakképzési Centrum (SZC) Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikumban 2021. szeptember 2-án. Fotó: Filep István / MTI)