A jövő szuperkatonáit Debrecenben képzik

Befejeződött a Debreceni Egyetemen a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című tanfolyam, az ezt elsőként elvégző magyar katonáknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át az oklevelet az egyetem aulájában - írja az MTI.

2021. május 6., 15:53

Szerző:

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa az oklevélátadón azt mondta, "a 21. század emberének a történelmét a világűrben írják". Köszönetet mondott a katonáknak azért, hogy "elfogadták az ország hívó szavát" és elsőként elvégezték a három egyetem - a DE, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) - példaértékű közös vállalásában megszervezett űrtanfolyamot.

Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese kiemelte: elsőnek lenni dicsőség, de nagy felelősség is, mert nincs kitaposott ösvény, eljárás, ezt az "űrkatonák" fogják kialakítani. Hozzátette: 2030-2040 táján a nagyhatalmak a vezetési pontokat kitelepítik a világűrbe, és nyilvánvalóan megjelennek az űrfegyverek is.

(Kiemelt kép: Debrecen, 2021. május 6. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b) átadja az oklevelet Hamar Dénes századosnak, végzős hallgatónak, balról Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora (b2) az első magyar "űrkatonák" oklevél-átadási ünnepségén a Debreceni Egyetem (DE) aulájában 2021. május 6-án. Befejeződött az egyetemen a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című tanfolyam, az ezt elsőként elvégző magyar katonáknak oklevelet kaptak. MTI/Balázs Attila)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.