Ez a nő azt állítja, ő Vlagyimir Putyin igazi anyja

Az önmagát Vlagyimir Putyin anyjának mondó nő sztorija nem is annyira hihetetlen – a sztorijának utánanéző újságírók rejtélyes módokon haltak meg.

2022. november 1., 08:43

Szerző:

Először 1999-ben jelentkezett megdöbbentő történetével egy idős, Grúziában élő nő, azzal, hogy ő Vlagyimir Putyin igazi anyja. Az asszony történetét azóta is nagy érdeklődés övezi, amióta pedig az orosz elnök a háború miatt a nemzetközi érdeklődés homlokterébe került, azóta különösen.

A Telegraph arra jutott, hogy bár a nő történetének hihetőségében nem lehetünk 100%-ig biztosak, az bizonyos, hogy Vera Putyina rávilágít, hogy megdöbbentően kevés tény ismert Vlagyimir Putyin gyerekkoráról.

Íme egy kép az immár 96 éves asszonyról.

A hivatalos verzió az, amint azt a Wikipédia is elismétli, hogy a későbbi diktátor...

„1952. október 7-én született munkáscsaládban, Vlagyimir Szpiridonovics Putyin (1911–1999) és leánykori nevén Marija Ivanovna Selomova (1918–1998) gyermekeként az akkori Leningrádban (ma Szentpétervár). Önéletrajza szerint nehéz körülmények közt éltek, apja gyári munkás volt, anyja segédmunkákat vállalt. Szülei sokat nélkülöztek, Leningrád ostromát is átélték, apja egy repesz miatt élete végéig sántított, anyja pedig majdnem éhen halt. Ő maga nem várt gyerek volt, és a nélkülözések közepette hol patkányokkal, hol erősebb gyerekekkel kellett megküzdenie. »A leningrádi utcákon nőttem fel, ahol megtanultam az aranyszabályt: ha a harc elkerülhetetlen, neked kell bevinned az első ütést« – mondta egy 2015-ös interjúban.”

Nos, Vera Putyina, amint azt a Marca.com is írja, azt állítja, hogy a fenti beszámoló nem igaz: Vlagyimir Putyin az ő gyermeke volt, és kisgyerekként Grúziában élt, Metekhiben, nem Szentpéterváron. Az asszony azt mondja, hogy teherbe esett egy más nővel házasságban élő férfitól, így fogant meg a későbbi államfő. A gyerekről az asszony a következőket állítja:

„Grúziában járt iskolába a harmadik osztályig, aztán Oroszországban megismételt néhány osztályt. A férjem nem akarta, hogy ott legyen, és attól tartottam, hogy nekem kell majd eltartanom. Elvittem Oroszországba, és az anyámnál hagytam. Kacsázó járása volt.”

A fentiek egy részét alátámasztani látszik a tény, hogy Metekhi iskolájának dokumentumaiban van egy feljegyzés egy grúz születésű, Vlagyimir Putyin nevű gyerekről az 1959-60-as tanévben. Tekintettel arra, hogy a politikus 1952. október 7-én született (legalábbis a hivatalos verzió szerint), a kis Vlagyimir elvileg évvesztesként 1959 szeptemberében kezdhette meg a tanulmányait.

Vera Putyinova azt mondja, hogy bár ezek után nem volt kapcsolata a fiával, édesanyja aztán bizonyára örökbe adhatta a gyereket, aki így került azokhoz a szülőkhöz, akiket a hivatalos önéletrajz a biológiai szülőkként mutat be. A hivatalos verzió szerint Putyin szüleinek először két gyermeke született, akik azonban felnőttkoruk előtt meghaltak. Az ő születésük után több, mint 10 év telt el Vlagyimir érkezéséig, amikor már mindkét szülő 40 felett volt.

A fentieket azonban cáfolja a hivatalos önéletrajz, illetve az alábbi fotó, amely elvileg 1958-ban készült Oroszországban. A képen a hatodik születésnapja előtt álló Vlagyimir Putyin az édesanyjaként elismert nővel látható, Marija Ivanovna Selomovával – holott Vera Putyina verziója szerint a gyerek 1960-ig Grúziában élt, és még nem is ismerte a házaspárt, akik tizenévesen nevelték.

Bár több dolog szól Vera Putyina verziója ellen, mint mellette, a források megemlítik, hogy a Putyin gyermekkora után nyomozó újságírók közül kettő is az Oroszországban lassan szokásosnak mondható rejtélyes baleset áldozatává vált. Az orosz Artyom Boroviknak a repülőgépe zuhant le, amíg az olasz Antonio Russót ismeretlen tettesek gyilkolták meg még 2000-ben. Mindkét újságíró firtatta Putyin gyermekkorát a munkájában, foglalkozva Vera Putyinova történetével is.

(Kiemelt kép: Abdulhamid Hosbas/Anadolu Agency via AFP)