Vitray Tamás megható dolgot árult el Vágó Istvánról

Vitray Tamás arra az időszakra emlékezett vissza, amikor Vágó István tévés karrierje kezdődött.

2023. május 3., 07:57

Szerző:

A hosszú hétvége legmegdöbbentőbb és legszomorúbb híre volt, hogy elhunyt Vágó István. A kvízmester-műsorvezető évtizedekig volt a közönség kedvence, rengeteg kollégája gyászolta az elmúlt napokban.

Vitray Tamás is megemlékezett Vágó Istvánról a Heti napló című műsorban az ATV-n. A 90 éves tévés személyiség a következőképpen emlékezett nála 16 évvel fiatalabb kollégájára, illetve arra, ahogy a későbbi kvízmester karrierje kezdődött:

„ha úgy tetszik, én csaltam át a televízióhoz. Egy nagyon jó pályán lévő ember volt, aki utazott a világban, ami akkor nagy szó volt. Szívesen jött végül is, csak kellett egy erősebb hang, amely még rábeszélje. Így Vágó, a mérnök megszűnt, és lett Vágó, a kvízmester.”

Tehát Vitray Tamásé volt az a bizonyos erősebb hang, ami meggyőzte Vágó Istvánt arról, hogy hagyja ott a mérnöki pályát a televíziózás kedvéért. Vágó István egyébként egészen pontosan vegyészmérnöknek tanult és a Chinoinnál, valamint a Medimpexnél dolgozott annak idején, de jelentkezett a Riporter kerestetik című tévés vetélkedőbe, és Vitray Tamás ezután csábította oda a Magyar Televízióhoz 1976-ban.

„Volt benne egy magától értetődő humánum és derű. Hamar megérezte, hogy egy ilyen játékban azért ő nem vizsgáztat, hanem a másik, a vállalkozó, az izguló civil oldalán áll”

– idézi még Vitray Tamás szavait a Blikk.

Az ATV egy hosszú összeállítást készített Vágó Istvánra emlékezve, ez alább tekinthető meg.

(Kiemelt kép: Schumy Csaba – dfp.hu)