Szikora Róbert az orosz-ukrán háborúról beszélt: Ezek most igazi menekültek

Szikora Róbert az '56-os forradalomhoz hasonlította a mostani helyzetet.

2022. március 25., 10:44

Szerző:

Péntek reggel Szikora Róbert volt az egyik vendége a Mokka című műsornak a TV2-n. A meghívás apropója az volt, hogy a zenész is fel fog lépni április 9-én a Neked énekelek című jótékonysági koncerten, és az R-Go 68 éves frontembere túlnyomórészt az orosz-ukrán háborúról beszélt.

„Az ember úgy gondolja, hogy... megúsztam ezt az életet. 3 éves koromban volt egy '56-os forradalom, ott is lövöldöztek. Emlékszem fényekre, fellobbanó fényekre, elhúzó repülőkre, ezekre emlékszem. De hogy az én életemben, az aktív életemben ilyen legyen, hogy egy háború...?! Hát persze, vannak háborúk, de azok jó messze vannak. Az ember nem érzékeli. Még a csecsemősírást is halljuk, olyan közel van ez az egész. És anyák jönnek, és tényleg, ezek igazi menekültek a háborúból vagy a háború elől menekülnek, és fogják a gyereküket, a jövőjüket fogják. Mert a létező jövőjüket otthagyták, a férjüket, a házukat, a családjukat, a szüleiket ott kellett hagyni. Azért az milyen, hogy így kitépnek téged az életből? Ez borzalom”

– hasonlította a mostani háborút Szikora Róbert az 1956-os forradalomhoz. A kék-sárga békejeles kitűzőt viselő zenész azzal folytatja, hogy dicséri a menekülteket segítő magyar önkénteseket.

„Mindig mondták, hogy a magyarok ilyenek: együtt tudnak érezni a szenvedővel. De hogy most hogy vizsgáznak! Tökéletes, csodálatos, nem? [...] És a civil szervezetek, a valódi civil szervezetek, igen, vizsgáznak”

– mondja Szikora Róbert, aki azt is említi később, hogy zenéjével buzdítani szeretné az Ukrajnában élőket. Íme a teljes interjú.

Szikora Róbert további emlékezetes nyilatkozatai a közelmúltból

Szikora Róbert elárulta, ki intézte el neki, hogy felléphessen Ferenc pápa előtt

Szikora Róbert szeretné eltemetni Babicsek Bernátot

(Kiemelt kép: TV2/Mokka)