Kiderült, Károly király mit tett az utolsó percekben, mielőtt bejelentette, hogy rákos

Hétfőn este 6-kor jelent meg Károly király megdöbbentő bejelentése a rákkal kapcsolatban. Kiderült, mit történt az ezt megelőző percekben.

2024. február 6., 07:34

Szerző:

III. Károly király hétfő esti bejelentésének, amint arra számítani lehetett, hatalmas visszhangja lett. A brit uralkodó többek között a királyi családi hivatalos Instagramján is közzétette, hogy a prosztataműtéte során egy másik problémát fedeztek fel nála: kiderült, hogy rákos. A család hivatalos fiókjában megjelenő posztok általában 30-40 ezer lájkot kapnak, a kedvelések száma nagy ritkán éri el a 200 ezret. Mindössze 12 óra leforgása alatt ez a bejelentés azonban 834 ezer lájkot szedett össze.

A megdöbbentő, szinte napra pontosan a koronázás után 9 hónappal érkezett hírrel kapcsolatban azonban egy érdekességet árul el az Express című lap. Mielőtt a bejelentés nyilvánossá vált, Károly király engedélyezte néhány brit sajtóorgánumnak, hogy ők valamivel korábban megtudják a hírt. Ezek közé a médiumok közé tartozik természetesen a BBC, illetve maga az Express is.

Ez azt jelenti, hogy a bejelentést megelőzően értesítik ezeket a lapokat arról, milyen drámai hír fog megjelenni hamarosan, ez esetben pontban helyi idő szerint este 6-kor. Az újságok természetesen nem élhetnek vissza ezzel a kis előnnyel, azaz nem publikálhatják azonnal az értesülést. A hírt azért kapják meg előbb, hogy a közzétételére megfelelően felkészülhessenek, de azt azzal kapják meg, hogy este 6 előtt ők sem publikálhatják a bejelentést, annak először a hivatalos királyi csatornákon kell megjelenniük.

Ez volt egyébként a kérdéses poszt.

A bejelentésben, amit tegnap a világ gyakorlatilag valamennyi híroldala azonnal átvett (köztük természetesen a 168.hu is), a következőket tartalmazza:

„a közelmúltban III. Károly király jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatti kórházi eljárása külön aggodalomra adott okot. A későbbi diagnosztikai vizsgálatok megállapították a rák egy formáját.
Őfelsége ma megkezdte a rendszeres kezelések menetrendjét, amely idő alatt az orvosok azt tanácsolták neki, hogy halassza el a nyilvános szereplést. Ezen időszak alatt Őfelsége a szokásos módon folytatja az állami ügyek intézését és a hivatalos papírmunkát. A király hálás az orvosi csapatnak a gyors beavatkozásért, amelyet a közelmúltban elvégzett kórházi eljárásának köszönhetően tettek lehetővé. Továbbra is teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, és várakozással tekint a mielőbbi visszatérés elé a teljes körű nyilvános szolgálathoz.
Őfelsége úgy döntött, hogy megosztja diagnózisát, hogy megelőzze a spekulációkat, és abban a reményben, hogy ez segítheti a társadalmi megértést mindazok számára, akiket világszerte érint a rák.”

A legfrissebb fotókat Károly királyról a Cosmopolitannél találja.

(Kiemelt kép: a brit királyi család Instagramja)