Ma 40 éve, hogy Károly herceg elvette Dianát, pedig mást szeretett

Szomorú házasság volt az övék.

2021. július 29., 09:47

Szerző:

Diana heregné és Károly herceg 1981. július 29-én mondta ki az igent a londoni Szent Pál-székesegyházban. Nem túlzás azt mondani, hogy az esküvőt az egész világ figyelemmel kísérte, mivel rengeteg országban közvetítették, és megközelítőleg egy milliárd ember nézte egyenes adásban. 

A ceremónia tényleg felejthetetlen volt, az egyik legdrágább a történelem során. Becslések szerint akkor kb. 48 millió dollárba került, ami mai árfolyamon nagyjából 135 millió dollárnak felel meg. A költségek nagy részét a biztonságra szánták, több száz rendőr védte a hercegi párt. Diana egy David Emanuel-ruhát viselt, ami már önmagban lenyűgöző darab volt, nem beszélve a hozzá tartozó hét méteres uszályról. A vendégeket pedig 27 darab torta várta, ami szintén elképesztő mennyiség.

Az esküvő után majd egy évvel megszületett Vilmos herceg, 1984-ben pedig Harry herceg is. Így joggal gondolta a külvilág, hogy nem csak az esküvőjük, de a kapcsolatuk is mesébe illő, azonban már az eljegyzésükkor tudni lehetett, hogy nincs minden rendben közöttük. Legfőképp azért, mert mint kiderült, Károly herceg csak azért kérte meg Diana kezét, mert apja és a család nyomást gyakoroltak rá.

A házasság előtt egyébként összesen tizenháromszor találkoztak, és így mély érzelmekről nem is igazán lehetett beszélni. Olyannyira nem, hogy az esküvő után András herceg, Károly testvére unszolta, hogy csókolja meg a menyasszonyt. Károly pedig csak annyit felelt:

„Nem megyek bele ilyen bohóckodásba!”

Végül Diana azt mondta, „miért is ne?”, így csattant el közöttük az első hitvesi csók a Buckingham-palota előtt, közvetlenül a szertartás után Károly nem csókolta meg feleségét.

Azóta az is nyilvánosságra került, hogy mindketten vissza akartak lépni a házasságtól, de persze ezt a helyzet és a palota nem engedte meg. Mint kiderült, Károly már akkor is mostani feleségét, Kamillát szerette. Erről pedig Diana is tudomást szerzett egy héttel a szertartás előtt. 

Most már nem titok, hogy házasságuk szomorú, fájdalmas és boldogtalan volt, amiben mindketten szenvedtek. Végül 1991-ben jelentették be szakításukat, 1996-ban pedig hivatalosan el is váltak. Diana egy évre rá, 1997-ben halt meg tragikus körülmények között.

A teljes esküvő itt nézhető meg:

(Kiemelt kép: POOL / AFP)