Drámai meccs, legyőzte a japánokat a női vízilabda-válogatott

„Örülhetünk a győzelemnek, kis szódával elment" – nyilatkozta Bíró Attila szövetségi kapitány.

2021. július 30., 17:48

Szerző:

A magyar válogatott harmadik csoportmeccsén a vártnál nehezebben ugyan, de nyert a házigazda japánok ellen a tokiói olimpia női vízilabda-tornáján, s ezzel biztosította a helyét a negyeddöntőben. A pénteki találkozón 30 gól esett. Bíró Attila Európa-bajnoki bronzérmes, világliga-második együttese három forduló után két győzelemmel és egy döntetlennel áll, a következő mérkőzését pedig Kínával vívja, vasárnap.

Vályi gyorsaságának köszönhetően magyar támadással indult a mérkőzés, és a csapatkapitány Keszthelyi révén sikerült is megszerezni a vezetést. Miután több magyar támadás is eredménytelen maradt, Inaba centerből egyenlített, de Parkes szép találatának köszönhetően nem maradt sokáig döntetlen az állás. A japánok némi meglepetésre hatékonyabban támadtak, mint riválisuk, 4-2 után Gurisatti szépített, de az első negyed után a hazaiak álltak jobban.

Eredménytelen távoli lövésekkel indult a második nyolc perc, egy megúszás után azonban Szilágyihoz került a labda, s ő már nem hibázott. A japánok kettős fórban ismét előnybe kerültek, de Szilágyinak köszönhetően egy szép akció végén ismét sikerült egyenlíteni. Ebben a szakaszban a dunaújvárosi pólós vitte a hátán a csapatot, sorozatban harmadik góljával pedig már a magyaroknál volt az előny. A házigazdák azonban tapadtak, Arima ötméterese után 6-6-ot mutatott az eredményjelző, majd Kudo megúszása után már újra a rivális vezetett. Lüktető volt a játék, a védekezés egyik oldalon sem működött igazán, Parkes pedig a második negyed hajrájában már a meccs 14. gólját jegyezte. A szakaszt három kapufa zárta.

Döntetlennel és egy kimaradt japán emberelőnnyel kezdték a mérkőzés második félidejét a felek, Parkes remek góljával pedig ismét átvették a vezetést a magyarok, akik ezzel együtt nagyon sok helyeztet elpuskáztak, Inaba és Hasida második találatával pedig újra a hazaiaknál volt az előny. Parkes negyedik és ötödik gólját lőtte, a két találat között azonban Arima is betalált ötméteresből, így Keszthelyi közeli találatával ismét csak egy góllal tudtak ellépni a magyarok. A negyed aztán Gurisatti centerből lőtt góljával zárult, így a záró felvonás előtt 12-10 volt „ide”.

A negyedik negyed az először eredményes Vályi közeli góljával indult, s úgy tűnt, végre sikerül leszakítani az ellenfelet. Gangl védése után Keszthelyi növelte négygólosra a különbséget, a házigazdák pedig láthatóan elfáradtak. Parkes hatodik, Inaba harmadik és Arima negyedik találatával háromgólosra csökkent ugyan a magyar előny, de a győzelem már nem forgott veszélyben. A hajrában még Gurisatti és Inaba is eredményes volt, a végeredményt pedig Szilágyi állította be egy megúszás végén.

„Örülhetünk a győzelemnek, kis szódával elment” – nyilatkozta Bíró Attila szövetségi kapitány az MTI-nek.

„Voltak periódusok, amikor nehézségeink adódtak, néhány játékvezetői ítélet pedig nem könnyítette meg a helyzetünket, de ehhez hozzá vagyunk szokva”.

A szakvezető hozzátette, az utolsó másfél negyedben „megmutatkozott egy-két játékosunk karaktere”, és a csapat keményebben beleállt a mérkőzésbe. A következő, kínaiak elleni találkozóról Bíró azt mondta, azon nagyjából hasonló teljesítményt kell nyújtania az együttesnek, mint az Egyesült Államokkal szemben egygólos különbséggel megnyert meccsen. „Nagyon nehéz lesz, mert a kínaiak egy fizikális, erővízilabdát játszanak" – fogalmazott a kapitány.

A hatgólos Parkes úgy értékelt, csapattársai nagyszerű labdákat adtak neki, és jól olvasták a mozgását. „A következő mérkőzéseken védekezésben többet kell nyújtanunk, de mindannyian tudjuk, hogy képesek vagyunk ennél sokkal jobban játszani. Remélem, hogy ezzel a maival a torna számunkra legrosszabb meccsén túl is vagyunk” – nyilatkozta.

A félidőben csereként a kapuba álló Gangl Edina elárulta, előzetesen már megbeszélték, hogy Magyarival „felesben” fognak védeni, de az csak közvetlenül az összecsapás előtt dőlt el, hogy nem ő kezd. „Lehetséges, hogy egy picit át tudtam segíteni a lányokat a holtponton. Miután beálltam, próbáltam hangosan irányítani őket, mert úgy éreztem, hogy addig nem működött megfelelően a kommunikáció” – mondta Gangl.

(Kiemelt képünk: Parkes Rebecca, Szilágyi Dorottya, Keszthelyi Rita és Leimeter Dóra (b-j) a tokiói nyári olimpia női vízilabdatornájának harmadik fordulójában játszott Japán - Magyarország mérkőzés után a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 30-án. MTI/Illyés Tibor)

Hat ponttal legyőzte az Oroszlány csapatát a férfi kosárlabda NB I nyitófordulójában