Triatlon: Flora Duffy aranyérmes, Bragmayer Zsanett a 12. lett

A magyar lány hét helyet javított az előző olimpiához képest.

2021. július 27., 01:59

Szerző:

Hatalmas vihar és felhőszakadás miatt mintegy 20 perces késéssel kezdték el a női triatlonosok a versenyt. A bermudai Flora Duffy végig az élen volt. Az úszás sem volt leányálom a lányoknak, háborgó és hideg vízben kellett úszniuk. Mire kerékpárra pattantak, az eső elállt, de hatalmas tócsák voltak a pályán, bizony néha meg is csúsztak a versenyzők, de esés, sérülés nem történt. MIre a futásra került a sor, már forrón perzselt a Nap.

Flora Duffy nagyot ment mindhárom próbán, végig az élen úszott, kerékpározott, és végül ő futott be elsőnek, övé lett az aranyérem. Egy óra 55 perc alatt teljesítette a távot. A brit 27 éves Georgia Taylor-Brown ezüstérmes, az amerikai Cathy Zeferes bronzérmes lett.

A magyar lányok közül Bragmayer Zsanett 12. helyen végzett, és sikerült két órán belül tejesítenie a távot. Bragmayer az üldözők között azonban nagyszerűen tartotta magát. Az utolsó számra a 12. helyen vágott neki, amelyet bravúrral meg is tartott. A magyar női triatlonosok közül ez a legjobb olimpiai helyezés, az eddigi csúcsot Edöcsény Nóra 2000-es szereplése jelentette, aki Sydneyben a 19. volt. A harmadik olimpiáján induló Kovács Zsófiát közben lekörözték, így 19 társához hasonlóan nem tudta befejezni a versenyt.

 

Doppinggyanú miatt kizárták a tokiói olimpiáról Julija Jelisztratova ukrán triatlonost. A 33 éves versenyzőtől június 5-én vettek mintát, és abban találtak tiltott anyagot. Jelisztratovának - aki a keddi női futamban szerepelt volna a japán fővárosban - joga van kérni a második, úgynevezett B próbát. Az ukrán triatlonos 38. helyen zárt a riói olimpián.

Bermuda 1972 óta nem nyert olimpiai érmet, akkor ökölvívásban, nehézsúlyban szereztek bronzérmet.

Az MTI közben megörvendeztette olvasóit ezzel az óriási szivárvánnyal, amely a Szivárványhídnál alakult ki az Odaiba Kikötőparkban megrendezett női triatlonversenye közben.

Toki? 2020

 Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

(Kiemelt kép: Flora Duffy of the Bermudas celebrates after winning the Women's Individual Triathlon race of the Tokyo 2020 Olympic Games at the Odaiba Marine Park in Tokyo, Japan, 27 July 2021. EPA/WU HONG)