Több mint 150 sportolót díjaztak az Év Egyetemi Sportolója gálán

Az egyetemi sportélet számára fontos feladat, hogy megtartó erő legyen a sportolni vágyó fiataloknak – mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az Év Egyetemi Sportolója gáláján, amelyen több mint 150 sportolót, köztük világklasszisokat díjaztak.

2022. december 2., 17:30

Szerző:

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban pénteken megtartott eseményen Schmidt Ádám kiemelte, hogy az egyetemi sportélet erősítése kiemelt fontosságú az államtitkárság számára.

„Jelenleg ugyanis tizennyolc éves korban nagyon sok igazolt sportolót veszít el a magyar sportélet. Az érettségiző magyar fiataloknak több mint a tíz százaléka, nagyjából tízezer fő sportol versenyszerűen tizennyolc éves koráig. Ezeknek a fiataloknak a nyolcvan, nyolcvanöt százaléka, tehát körülbelül nyolcezerötszáz fő az érettségi környékén, illetve utána a pályaválasztás miatt abbahagyja a sportolást. Úgy gondolom tehát, hogy az egyetemi sportélet számára fontos feladat, hogy megtartó erő legyen a sportolni vágyó fiataloknak. Továbbá képesnek kell lennie arra, hogy megnyerje azokat, akik egy időre elhagyták a sportpályákat vagy épp egyetemi hallgatóként kapnak kedvet az aktív sportoláshoz” – fogalmazott Schmidt Ádám. Hozzátette, az egyetemi sportélet közösségteremtő erővel is bír, az intézményekben barátságok születnek, ahol a sport összekötő kapocs lehet. Hangsúlyozta, hogy a díjazottak között felnőtt Európa- és világbajnokok is vannak, ami azt bizonyítja, hogy ezek a versenyzők felelősen gondolkodnak a jövőjükről.

Mocsai Lajos, a MEFS elnöke összegezte a leköszönő esztendő rangos versenyeit, az azokon elért magyar sikereket.

„Ma több mint százötven diáksportolót ünneplünk, soha ennyi díjazottunk még nem volt” – mondta Mocsai Lajos.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára megemlítette, hogy a 2024-es Európai Egyetemi Játékoknak Magyarország lesz a házigazdája, ahol két egyetemi város, Miskolc és Debrecen bizonyíthat.

A világversenyeken kiválóan szerepelt egyetemisták között díjazták az úszó Milák Kristófot (Edutus Egyetem), a kajakos Lucz Annát (Budapesti Gazdasági Egyetem), a vívó Pusztai Lizát (Eötvös Loránd Tudományegyetem), az úszó Verrasztó Evelynt (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem) és az uszonyosúszó Senánszky Petrát (Debreceni Egyetem).

Az egyetemek közötti Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) pontversenyét a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nyerte, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lett a második, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a harmadik.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)

 

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint könnyen súlyos következményekkel járhat, ha a szurkolók a válogatott mérkőzésein bármilyen formában megjelenítik Nagy-Magyarországot, de a háttérben továbbra is azon dolgozik, hogy a jelkép kerüljön le a tiltólistáról.

A hazai bajnoki és kupamérkőzéseken nem tiltja, ám nem is javasolja a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképeket a Magyar Labdarúgó-szövetség, mivel a jelképet az UEFA bünetőkatalógusa tartalmazza. A sálakat nem ellenőrzik. mivel a nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata nem feladatuk. 

A wimbledoni címvédő kazah Jelena Ribakina és a fehérorosz Arina Szabalenka vívják a női egyes fináléját az év első Grand Slam-tornáján, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.