Szuperliga: Sir Alex Ferguson szerint a futball történelmével mennek szembe a klubok

Az Európa 12 topklubja által életre hívott futball-ligát legalább annyian támogatják, mint amennyien támadják.

2021. április 19., 18:45

Szerző:

A Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City –, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – sztárklub hozta létre, első számú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.

Thomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője – akinek munkáját Lőw Zsolt segíti másodedzőként – hangsúlyozta: bízik a tucatnyi alapító közé tartozó klubban.

„Azért vagyok itt, hogy a legnehezebb sorozatokban szerepeljek a Chelsea-vel” – fogalmazott a német szakember a keddi bajnoki előtt tartott sajtótájékoztatón. Elárulta: mindössze vasárnap óta tudott a tervről.

Az Atlético Madrid trénere, Diego Simeone is abban a vetélkedésben vezeti majd együttesét, amelyben szükség lesz rá. A spanyol edző Tuchelhez hasonlóan bízik abban: egyesülete a legideálisabb út mellett teszi le voksát.

A profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) szerint a Szuperliga helyrehozhatatlan károkat okozhat. A szervezet egyben felhívta a figyelmet: a játékosokat továbbra is csak eszközként használják a tárgyalások során. A FIFPro kiemelte: határozottan ellenez minden olyan intézkedést, amely a futballisták jogait akadályozná, így a nemzeti csapatokból való kizárást is.

A spanyol élvonal és a Bajnokok Ligája spanyolországi közvetítési jogait birtokló Mediapro vállalat vezetője szerint a Szuperliga ügye nem vihető sikerre, miután a nemzetközi televíziós társaságoknak 2024-ig szerződésük van az UEFA-val, márpedig ebből egyik vállalat sem fog kilépni. Jaume Roures meglátásai alapján a jelenlegi helyzet mindössze nyugtalanságkeltésre alkalmas.

Eközben számos korábbi játékos és edző fogalmazott meg éles kritikát a tervezettel kapcsolatban, akárcsak az érintett klubok szurkolói

„Leginkább a Manchester Unitedtől és a Liverpooltól undorodom” – fakadt ki Gary Neville, a Manchester United korábbi kiváló jobbhátvédje, aki az érintett brit klubok azonnali megbüntetéséért szólalt fel. A Vörös Ördögöket az európai topklubok közé emelő egykori remek menedzser, Sir Alex Ferguson szerint a „szakadár” együttesek az európai klubfutball hetvenéves történelmével mennek szembe.

A Liverpool drukkerei szégyenről írtak az Anfield közelében kifeszített transzparensen. „RIP LFC 1892–2021” – állt a molinón.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München ügyvezető elnöke közölte, nem hisz a Szuperliga gazdasági célkitűzéseiben.

„Nem gondolom, hogy megoldja a klubok anyagi problémáit, amelyeket a koronavírus-járvány okozott. A mi klubunk nem vett részt a Szuperliga eltervezésében, mert meggyőződésünk, hogy a futball jelenlegi helyzete komoly alapokat biztosít” – jelentette ki a bajorok ügyvezetője, hozzátéve, üdvözli az UEFA által bejelentett BL-reformot, benne a versenynaptár kibővítésével.

„A módosított csoportkör több izgalmat ígér. Egyben szolidaritásra szólítom fel az európai klubokat, hogy hozzák összhangba a bevételeket a játékosok és ügynökök fizetésével, mert így ésszerűbbé alakítható a kontinens labdarúgása” – vélekedett Rummenigge.

(Kiemelt képünk illusztráció: Sir Alex Ferguson. Fotó: AP)