Sanghaji tenisztorna: Marozsán kikapott a negyeddöntőben

Marozsán Fábián búcsúzott a csütörtöki negyeddöntőben a 8,8 millió dollár (3,3 milliárd forint) összdíjazású keménypályás sanghaji férfi tenisztornán.

2023. október 12., 11:29

Szerző:

A világranglistán 91. magyar játékos a korábbi négy mérkőzésén rendre nála előrébb rangsorolt ellenfeleket búcsúztatott: a nyitókörben a francia Arthur Rinderknech-t (66.), majd az ausztrál Alex De Minaurt (11.), vasárnap – 24. születésnapján – a szerb Dusan Lajovicot (55.), kedden pedig a norvég Casper Ruudot (9.).

A nyolc között a lengyel Hubert Hurkacz állt a háló túloldalán, aki hat trófeával büszkélkedhet az ATP Touron, játszott elődöntőt Wimbledonban, nyert már 1000-es tornát, és megfordult a top 10-ben is, jelenleg pedig a 17.

Első találkozójukra a Qizhong Forest Sports City Arenában került sor, amely 13 800 férőhelyével Ázsia harmadik legnagyobb teniszstadionja, és az esős-párás időjárás miatt behúzták a virágszirmokra emlékeztető tetőszerkezetét.

Az ágyúszerű adogatásokra építő ellenfélnek rögtön bréklabdát kellett hárítania, ám a második szervagémjét már nem tudta hozni. Az élete második 1000-es versenyén szereplő budapesti játékos ugyanis hihetetlen magabiztossággal irányította a labdameneteket, és a nehéz helyzetekben sem remegett meg. A nem hivatalos élő világranglistán már 65. Marozsán 3:1-nél az előző 12 pontból csak egyet vesztett el, ám a 26 éves rivális rendezte a sorokat, és 4:4-nél egyenlített. Ekkor újabb fordulat jött, Marozsán ismét brékelte a 220 kilométer/óra felett adogató wroclawi teniszezőt, majd a negyedik szettlabdáját már egy ásszal értékesítette úgy, hogy egy rövidítését – hüvelykujjával jelezve – még a lengyel is megdicsérte.

A folytatásban kisebb hullámvölgy következett, 1:3-nál a kőkeményen ütő Hurkacz lépéselőnybe került, majd 1:4-nél ismét brékelte az egyre többet rontó magyart, és 25 perc alatt kiegyenlített. Marozsánnak ez volt a második elvesztett szettje a kínai metropoliszban.

Az utolsó felvonás stabil szervagémekkel indult, majd 3:2-nél a Hajdúszoboszló SE sportolója elvesztett egy 40(!) ütéses labdamenetet, Hurkacz pedig már 17 ásznál tartott. A magyar Davis Kupa-válogatott alapembere 3:3-nál semmire elbukta az adogatását, a lengyel pedig innen már nem engedte ki a kezéből a meccset, amely 1 óra 45 percig tartott.

Marozsán Fábián a sanghaji meneteléséért 184 465 dollárt (67,1 millió forint) kapott, és hétfőtől már a top 70-ben jegyzik a világranglistán úgy, hogy az évet még a 173. helyről kezdte, tavaly augusztusban pedig a 251. volt.
A 2009-ben bevezetett 1000-es (korábbi nevén mester) versenyek történetében Marozsán az első magyar, aki negyeddöntőt vívott.

Eredmény, negyeddöntő:

Hubert Hurkacz (lengyel, 16.)-Marozsán Fábián 4:6, 6:1, 6:3

(Kiemelt kép: Marozsán Fábián. Fotó: Adrian DENNIS / AFP)