Merkely Béla szerint alkalmatlan a sportágra az elájult amerikai szinkronúszó

A vizes vb orvosi teamjét szervező Semmelweis-rektor azt is elmondta, szerinte a vízimentőknek nem volt dolga az esettel, a nőt végül edzője húzta ki a medencéből a Széchy Tamás Uszodában.

2022. június 23., 21:08

Szerző:

Valószínűleg alkalmatlan a szinkronúszásra Anita Alvarez amerikai versenyző, nyilatkozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és a vizes vb egészségügyi szolgálatának vezetője. Ismert, Alvarezt egyik edzője, Andrea Fuentes mentette ki a medencéből a budapesti Széchy Tamás Uszodában.

Sokakban felmerült a kérdés, miért neki kellett ezt megtennie, miután Alvarez süllyedni kezdett, miért nem a mentőszolgálat lépett azonnal. Erre Merkely úgy reagált, világos szabályok és előírások vannak arra nézve, hogy a verseny közben a vízimentők mikor és miért léphetnek közbe, ez az eset pedig nem tartozott közéjük. A FINA által delegált bírói kar ugyanis nem jelezte helyben a mentőszolgálatnak, hogy segítségre van szükségük.

Az RTL Híradónak Merkely hozzátette, az edző, aki jól ismerte versenyzőjét egyszerűen hamarabb vette észre, hogy baj van, és ugrott a medencébe, az úszómester csak később lépett közbe. Úgy véli, mivel Anita Alvareznek már többször is volt ilyen problémája szinkronúszás közben, ezért az amerikai csapatnak el kellene gondolkodnia:

„Különböző típusú sportolók vannak, egyesek jól viselik, hogy az oxigén és a szén-dioxid mennyisége ilyen módon váltakozik. De vannak erre érzékenyebbek, ő közéjük tartozik. Valószínűleg neki nem ez a sport való” – vélte Merkely.

(Kiemelt kép: A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Tegnap 18:20

A magyar férfi kézilabda-válogatott Izland, a Koreai Köztársaság és Portugália csapatával találkozik a januári svéd-lengyel közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörében, Kristianstadban.

Tegnap 17:55

A szombati első futamon rajt-cél győzelmet aratott, a másodikon pedig másodikként ért célba a címvédő és háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője a gyorsasági kamion Eb idei harmadik fordulójának első versenynapján, a Slovakiaringen.