Lemondott az abúzussal és erőszakkal vádolt úszóedző, Turi György

Lemondott az úszószövetségben betöltött összes tisztségéről Turi György.

2021. november 25., 10:09

Szerző:

Lemondott a Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) betöltött valamennyi tisztségéről Turi György, a Kőbánya SC edzője. „A Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint az edzőbizottság elnöki posztjáról a mai naptól végérvényesen lemondok” – írja Turi abban a közleményben, amelyet csütörtökön eljuttatott az úszószövetség elnökének, Wladár Sándornak.

„Az elmúlt két hónapban a személyemet érintő helyzet kezelhetetlenné vált. Itt már nem csak róla van szó, hanem a magyar úszósport, a Magyar Úszó Szövetség és szeretett egyesületem, a Kőbánya SC jelenlegi megítélése, renoméja a tét” – írja Turi.

A Telex emlékeztetett: Turi György legeredményesebb tanítványa, a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László volt az első, aki arról beszélt, hogy

lelki terrorban éltek az edzéseken.

Később Kozma Dominik is megerősítette Cseh állításait, és elmondta, hogy előfordult olyan, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki valakit a medencéből.

Szepesi Nikolett megütését maga Turi is elismerte. Egerszegi Krisztina gyerekkori edzőtársa, Kiss Noémi író szintén arról beszélt, hogy az úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain. Dara Eszter állítása szerint Turinál automatikus volt, hogy rácsapott és belemarkolt a lányok fenekébe. A botrány hatására Turi önként felfüggesztette alelnöki tevékenységét a Magyar Úszó Szövetségben, ahol úgy döntöttek, hogy öttagú bizottságot állítanak fel, amely meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről.

Elfogadták a lemondását

A MÚSZ elnöksége Turi korábbi edzői munkájának kivizsgálására november 11-én öttagú bizottság felállításáról döntött, a tréner pedig akkor, a vizsgálat lezárultáig önként felfüggesztette tevékenységét mint a MÚSZ szakmai alelnöke, illetve az edzőbizottság elnöke – írta az MTI. Az edző csütörtöki bejelentésére reagálva Wladár Sándor azt írta:

a Magyar Úszó Szövetség elfogadja Turi György lemondását a szakmai alelnöki pozícióról, valamint az edzőbizottság elnöki tisztéről.


„Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának" – közölte a MÚSZ elnöke. „Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából."

A bizottság ettől függetlenül folytatja a munkáját – jelezte Wladár Sándor.

„Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is" – fogalmazott az elnök.

 

(Kiemelt kép: Turi György mesteredző a Kőér utcai sportuszodában tartott sajtótájékoztatón 2015. október 1-jén. Risztov Éva nyílt vízen olimpiai bajnok, normál medencében háromszoros vb- és hatszoros Eb-ezüstérmes, rövid pályán hatszoros kontinenselső úszó egy plusz egy évre szerződött a Kőbánya SC-hez. MTI Fotó: Illyés Tibor)