Ezüstérmes a magyar páros vegyes váltóban

A magyarok 28 győzelemmel harmadikként zártak a vívásban, és a lovaglást is a harmadik legjobb eredménnyel fejezték be.

2022. május 1., 19:48

Szerző:

Ezüstérmet nyert a Kasza Róbert, Erdős Rita kettős vegyes váltóban az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén.

Győzött az egyiptomi páros, a dobogó harmadik fokára pedig a mexikóiak állhattak fel.

A 13 duóból álló mezőny vasárnap késő délelőtt a körvívással kezdett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, majd a délutáni „sűrített blokk” lovaglással kezdődött, azután bónusz vívás, úszás, végül lövészetekkel megszakított futás következett.

A magyarok 28 győzelemmel harmadikként zártak a vívásban, és a lovaglást is a harmadik legjobb eredménnyel – egy-egy verőhibával és időtúllépéssel – fejezték be. Ebben a számban három csapat nem indult el, öt pedig pont nélkül zárt, így lényegében az egyiptomiak, a mexikóiak, a magyarok, az olaszok és a britek maradtak érdemben versenyben.

A központi páston bónuszpontot nem szerzett a hazai páros, majd a 2x100 méteres úszásban a hetedik időt érte el, így a kombinált szám előtt őrizte harmadik helyét, de csak egy másodperces előnnyel az olaszok és a mexikóiak előtt. Az egyiptomiak stabilan vezettek, a britek két másodperccel rajtolhattak hamarabb, mint a magyarok. A kombinált számban a váltótagok lövészetekkel megszakítva egyenként 3x600 métert futottak, a magyarok egy helyet előreléptek, a harmadik pozícióba pedig a mexikóiak zárkóztak föl.

„Ezt az érmet futóedzőnknek, Schumacher Ákosnak ajánlom, aki súlyos betegség után pár napja hunyt el, sosem felejtjük el őt” – mondta Kasza Róbert.

Egy nappal korábban a férfiak 18-as döntőjében hét magyar szerepelt, a legelőkelőbb helyen - a negyediken - Demeter Bence végzett, majd a női finálét Gulyás Michelle nyerte, aki mellett még egy hazai versenyző volt ott a fináléban.

Eredmények:
    vegyes váltó:
1. Egyiptom (Hajdi Morsi, Karim Nureldin) 1350 pont
2. Magyarország (Erdős Rita, Kasza Róbert) 1311
3. Mexikó (Catherine Oliver, Duilio Carrillo) 1304

A vk-ban az idén debütál az új formátumú, elődöntős-döntős rendszerű, tömbösített lebonyolítás, amelyben a számok kis szünetekkel követik egymást. A sorozat március végén indult Kairóban. Ezt követően a bulgáriai Albena lesz a helyszín két hét múlva, végül június közepén következik a negyedik állomás Ankarában, és két héttel később ott lesz a vk-döntő is.

(Kiemelt kép: Kasza Róbert. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)