Eddig 110 kézilabdázó lett covidos a kézilabda-tornán

Bohózatnak tartják az Eb körülményeit.

2022. január 24., 18:38

Szerző:

Január elseje óta majdnem 110 játékos fertőződött meg a magyar-szlovák megrendezésű kézilabda-tornán – számol be róla az Euronews.

A francia válogatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok kapusa, Vincent Gérard magából kikelve adott miniinterjút a hollandok ellen megnyert mérkőzésük után. Úgy nyilatkozott: legszívesebben ordítana a magyar-szlovák rendezésben közösen megtartott torna körülményei miatt.

„Mielőtt a meccset értékelném, panaszkodok egy kicsit a helyzet miatt, ami itt fennáll. 105 pozitív versenyző van jelenleg. Mit ér így ez a verseny? Én ezt nem teljesen értem. Ez az igazi probléma, mivel többet foglalkozunk azzal, hogy teszteljünk, mint magával a játékkal. Mind félünk, hogy pozitívat tesztelünk, és akkor vége a versenynek számunkra. Ez a helyzet nagyon messze áll az ideálistól” – mondta a sztárkapus.

„Az itteni járványügyi intézkedések nagyon távol állnak a franciáktól, igaz?" –  teszi fel a kérdést erre a riporter, majd Gérard elmondja: azért bosszantja őt ez az egész, mert csapatával december 26-a óta voltak karanténban otthon, még a verseny előtt, hogy mindannyian részt vehessenek a bajnokságon, és senkinek se kelljen otthon maradnia a koronavírus miatt.

„Aztán idejöttünk, és láttuk, hogy itt mi zajlik. Nem tehetünk mást, mint hogy a szobánkban maradunk, és drukkolunk, hogy ne kapjuk el a betegséget. Reménykedünk, de ez most sajnos nem tőlünk függ. Más az, ha az ember elmegy kocsmázni vagy vásárolgatni, és ezért kapja el, itt nem erről van szó. Naponta kétszer tesztelnek minket, reggel és este, de olyan ez, mint a lottó, csak imádkozunk, hogy ne legyünk pozitívak.”

A franciák azonban még mindig kevesebb pozitív esetről számolhatnak be, mint az izlandiak. Náluk már 8 játékos tesztelt pozitívat a verseny kezdete óta. Nem csoda, hogy a történetük legnagyobb Európa-bajnoki vereségét szenvedték el a franciáktól január 22-én. A hollandok sem jártak sokkal jobban: a verseny kezdetekor, január 13-án derült ki, hogy edzőjük, Erlingur Richardsson megfertőződött, csakúgy, mint általános helyettese, a kapus Gerrie Ejilers is. Nem volt más lehetőségük, mint hogy a gyógyászati segédeszközöket és protéziseket gyártó, egy belga csapatban amatőr játékosként játszó, 34 éves Thijs Van Leeuwen-t kérjék fel sürgősséggel a csapathoz való csatlakozásra. A váratlan csere egyébként sikert hozott, nyertek a Montenegro elleni meccsükön.

A leginkább érintett csapat azonban a németeké, ahol kilenc pozitív játékos van. A kézilabda Bundesliga vezérigazgatója, Frank Bohmann szerint nem zárható ki, hogy fel kell adniuk a versenyt. „Ez a verseny egyre inkább kezd átfordulni bohózatba” – tette hozzá ehhez a 2007-es német világbajnok kézilabdás, Christian Schwarzer.

 A vírus terjedésének gátat szabni szinte lehetetlen, miután a meccsek folytatódnak, és a játékosok óhatatlanul is összekeverednek meccs közben a többi csapattal – de a rendezésre is több panasz érkezett. A szlovákok és a magyarok ugyanis nem ugyanazon kondíciók mellett tartják a közös rendezésű tornát: míg Magyarországon a stadionok 100 százalékos kapacitással üzemelnek, addig a szlovákoknál csak 25 százalékban telíthetik meg őket. Bár a maszk viselése 12 éves kor felett kötelező lenne, mégis sok drukker anélkül ül a lelátókon.

„Amikor a járványügyi protokolt leírtuk, az omikron még nem terjedt el” – védte meg az intézkedéseket az Európai Kézilabda Szövetség. Bevallásuk szerint az új variáns megjelenése óta már igazítottak a szabályokon, és ha a helyzet úgy kívánja, a jövőben is így fognak tenni.

(Kiemelt kép: A francia válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 1. fordulójában játszott Franciaország–Hollandia mérkőzés végén a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 20-án. Franciaország 34-24-re győzött. Fotó: Illyés Tibor / MTI)