Coming outolt egy FIFA-játékvezető

20 évig titkolta, hogy meleg. 

2022. július 10., 15:02

Szerző:

Igor Benevenuto az első FIFA-játékvezető a labdarúgás történetében, aki coming outolt – írja az ENews nyomán az rtl.hu. A 41 éves brazil játékvezető nemrég egy podcastben beszélt arról, hogy több mint húsz évig kénytelen volt elrejteni a valódi énjét, csakhogy illeszkedjen a sport macsó világába, most azonban végre készen áll arra, hogy önmaga legyen. Arról is beszélt, hogy utálta a focit.

„A futball a férfiak játéka volt, és már kiskoromtól kezdve tudtam, hogy meleg vagyok. Nem is lehetett volna jobb hely arra, hogy elrejtsem a szexualitásomat. De a játék nem volt hosszú távon megvalósítható opció, így az egyetlen nyitott utat választottam: játékvezető lettem”

– mondta, és hozzátette, hogy az elmúlt 43 évéből 23-mat a sípnak szentelt, de sosem lehetett önmaga. „A melegek hozzászoktak ahhoz, hogy nem lehetnek önmaguk” – magyarázta.

„41 éves vagyok, és ebből 23 évet a sípnak szenteltem. A mai napig sosem voltam az igazi énem. A melegek hozzászoktak ahhoz, hogy nem önmaguk. Tompítjuk a hozzáállásunkat, hogy ne okozzunk csalódást a heteró világ elvárásainak. Az egész életemet azzal töltöttem, hogy feláldoztam azt, aki vagyok, hogy megvédjem magam a homofóbia fizikai és érzelmi erőszakától. És az egyik legellenségesebb környezetbe léptem be egy homoszexuális számára. Ezért mondom, hogy utáltam a focit” – mondta Benevenuto.

(Kiemelt képünk illusztráció. Résztvevők a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok közösségét (LGBT) jelképező hatalmas szivárvány színű zászlóval vonulnak fel a Rio de Janeiró-i Copacabana tengerparton 2016. december 11-én. Fotó: MTI/EPA/Wagner Meyer)