Carlos Sainz negyedszer is megnyerte a Dakart

A 46. Dakar Rali győztese Carlos Sainz.

2024. január 20., 10:03

Szerző:

Egy 175 kilométeres, a többi szakaszhoz képest „sprint” szelektívvel zárult a 46. Dakar Rali. A szakasztól nagy fordulatokat nem várhattunk, és végül nem is kaptunk: a lényeg maradt úgy, ahogy tegnap este állt – írja a formula.hu. Carlos Sainz egyórás előnnyel indult, nyugodt tempójú autózás után  elsőként ért a célba.

A motorosoknál a tavalyi futamgyőztes Kevin Benavides zárta a legjobb szakaszeredménnyel az idei Dakart, egy percet adott KTM-es csapattársának, Toby Price-nak, de a lényeg az volt, hogy hibázik-e a versenyt magabiztosan vezető Ricky Brabec.

Az amerikai versenyző nyolcadik időt motorozott, ezzel pedig megőrizte az összetettbeli előnyét, és 2020 után másodszor is megnyerte a kétkerekűek Dakarját: csaknem 11 perces előnnyel zárt a vele végig óriási csatát vívó botswanai Ross Branch előtt, aki így is az eddigi legjobb Dakar-eredményét szállította. Ugyanez elmondható a francia Adrien van Beverenről, aki a dobogó alsó fokán zárta a viadalt, megelőzve Benavidest és Price-t.

Sainz negyedik Dakar-győzelmét aratta

Az autósoknál bő egyórás előnnyel vághatott neki ennek a távnak Carlos Sainz, miután tegnap Sebastien Loeb alatt is megadta magát a Prodrive Hunter. A spanyolnak így szép óvatosan beautózott a célba, és megnyerte a futamot: pályafutása negyedik Dakar-győzelmét könyvelhette el, ráadásul úgy sikerült behúznia ezt a kéthetes erőpróbát, hogy egyetlen szakaszon sem lett az övé a legjobb idő.

A második helyre a Toyota újonca Guillaume de Mevius ért be remek eredményt elérve, Loeb pedig végül a tavalyi és tavalyelőtti ezüstérme után ezúttal a dobogó alsó fokára állhatott fel a Hunterrel. A francia végül megnyerte ezt a szakaszt is, így öt részsikerével ő lett a legeredményesebb ezen a listán, az összetettben viszont a rengeteg technikai hiba és defekt miatt nem juthatott előrébb a harmadik helynél.

A Challenger női győztest ünnepelt

A T3-as autókat tömörítő Challenger kategóriában viszont drámai fordulatot hozott az utolsó szakasz. Mitch Guthrie (aki az egy órával vezető Eryk Goczal kizárása után került az élre) 25 perc előnnyel kezdhette meg a záró szelektívet, azonban már az első kilométereknél jött a katasztrófa: turbóproblémák miatt meg kellett állnia, és bő húsz percet elveszített az előnyéből az első ellenőrző pontig.

A lehetőséget megérző Cristina Gutierrez aztán fokozatosan át is vette a vezetést, majd a szakasz hajrájában az addigra már hátrányban lévő Guthrie még egyszer bajba került: hajtásproblémák miatt meg kellett állnia, jelenleg is a szervizkamionjára vár.

(Kiemelt képünk: Carlos Sainz made history in the 46th Dakar Rally's final stage, driving an electric Audi RS Q e-tron to victory over the challenging 5,000km course in Saudi Arabia. Guillaume de Mévius secured second place in his Toyota Hilux Overdrive, with Cristina Gutiérrez overcoming a 25-minute deficit to claim her first Dakar title in the Taurus T3 Max, surpassing Mitch Guthrie Jr. // Carlos Sainz (ESP) and Lucas Cruz (ESP) of Team Audi Sport are seen at the finish line of Rally Dakar 2024 in Yambu, Saudi Arabia on January 19, 2024 // Fotó:  Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool
Marcelo Maragni / via AFP)