Az idén veretlen skótok a csoportkör legfontosabb meccsével kezdenek

Az első ellenfeleik a csehek lesznek a D csoportban. Holnap 3-kor kezdődik a játék. 

2021. június 13., 13:00

Szerző:

A társrendező skót labdarúgó-válogatott a legfontosabb meccsével kezd hétfőn az Európa-bajnokság csoportkörében.

A skótok első ellenfele a D csoportban a csehek lesznek, és miután Anglia mellett a világbajnoki döntős Horvátország szerepel még a négyesben – utóbbi két együttes vasárnap találkozik –, az erőviszonyok ismeretében ki lehet jelenteni: amelyik csapat pont nélkül marad hétfőn Glasgow-ban, az elméletben máris lemondhat a továbbjutásról.    

 

A két együttes jól ismeri egymást a közelmúltból,

az idei öt meccsén veretlen, két győzelme mellett három döntetlent játszó Skócia tavaly a Nemzetek Ligájában ősszel kétszer is legyőzte Csehországot: vendégként 2–1-re, majd házigazdaként 1–0-ra. A cseheket azonban érzékenyen érintette akkor a járványhelyzet, előbb több játékosuk nem állt rendelkezésre az alapcsapatból, míg második fellépésükön a szövetségi kapitány, Jaroslav Silhavy sem lehetett ott. A cseh keretben ezúttal nincsenek nemzetközi klasszisok, viszont rendelkezésre állnak tapasztalt légiósok, többek között Tomas Soucek (West Ham United) és Partik Schick (Bayer Leverkusen), akikre azért bőven lehet alapozniuk.   

A csehek idén a márciusi világbajnoki selejtező-mérkőzéseken előbb vendégként 6–2-re lelépték az észteket, majd otthon 1–1-es döntetlent értek el a világranglistát vezető belgákkal. A felkészülési időszakban viszont úgy kaptak ki Walestől és Olaszországtól is, hogy gólt sem szereztek – 0–1, illetve 0–4 –, de az Albánia elleni főpróbájuk már jobban sikerült, akkor 3–1-re nyertek.   

Steve Clarke, a skótok kapitánya a kezdőcsapat összeállítását illetően akár meglepetéssel is szolgálhat, ha a középpályán egyaránt alapember Scott McTominay (Manchester United) és John McGinn (Aston Villa) mellett a 20 éves Billy Gilmournak (Chelsea) szavaz bizalmat. Utóbbi mellett tehetsége és formája szólhat, valamint az, hogy kevésbé ismert, tapasztalatlansága ugyanakkor kockázatot is rejt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)