Zöldebben

A környezetvédelmet és a kerület zöldebbé tételét 2017-ben kezdték egy nagyszabású programmal. A Zöld Kispest azokat a célkitűzéseket tartalmazta, amelyekkel a hajdani ipari övezetként ismert kerületet az új évszázadban egy másik pályára tudják állítani.

2019. május 3., 09:20

Szerző:

„A köztisztaság és a rendezettség iránti igényesség mindannyiunk érdeke” – mondta a program meghirdetésekor Gajda Péter polgármester, és hozzátette: a rendezett környezet befolyásolja a kerület fejlődését és növeli az ingatlanok értékét.

A kerület kizöldítésének óhaja azonban több volt divatos vágynál, hiszen a kerület életében nem volt ritka a gazos, szemetes ingatlanok megléte, és az illegális szemétlerakásnak is jelentős hagyományai voltak. A bő egy évtizedes fáradozás eredményei mára beértek. A kerület tízezer négyzetméternyi új zöldfelületet alakított ki, és 2006 óta 550-nel növelte a faállományt. Idén – a fővárosi önkormányzat által ültetett fákkal együtt – ez a szám remélhetőleg eléri az ezret. Nem mindegy persze, hogy hová milyen fákat telepítenek. Más előírások vonatkoznak a Wekerlére és megint mások a tavasszal vadgesztenyékkel virágzó lakótelepi részekre.

A programot a járdaszakaszok és az azok mellett lévő zöldsávok tisztán tartásával, gyomtalanításával kezdték, méghozzá úgy, hogy felhívták a figyelmet az ingatlanok előtti járdák és árkok tisztításának fontosságára. Az üzletek működtetőit is felszólították arra, hogy nekik ugyanúgy takarítaniuk kell, mint a helyi lakosoknak. Kezdetben azt is el kellett magyarázni, ami ma már egyértelmű: ilyen volt, hogy a kertekben képződött zöldhulladékot sem lehet a közterületen tárolni, mert az ugyanolyan hulladéknak minősül, mint bármilyen más eldobott vagy feleslegessé váló tárgy. Az önkormányzat nem mindig tudja elszállítani a zöldhulladékot, ezért a legjobb megoldás a komposztálás. Ahhoz pedig edényeket biztosítottak mindenki számára. A 2008-ban kezdeményezett lakossági komposztálási program keretében eddig 800 család jutott hozzá ingyenesen ezekhez az edényekhez. Jelentkezni most is lehet a zoldprogram@kispest.hu címen. (A térítésmentes edények átvétele előtt a résztvevőknek meg kell hallgatniuk egy előadást.)

Azt is közölték, hogy a Polgármesteri Hivatal Zöldprogram Irodája mindenben segítségére lesz azoknak, akik érdeklődnek a program iránt. És – meglepő módon – igen sokan érdeklődtek. Így kezdődhetett el a kerti égetések visszaszorítása és annak megtanulása, hogy nem érdemes sétára indulni a kutyával zacskó nélkül. Nem büntetéssel fenyegetőztek, inkább azt mondták, hogy „felelős kutyatartóhoz nem méltó viselkedés közterületen a kutyaürülék otthagyása”.

A kerületben ma 535 hulladékgyűjtő és kutyapiszokgyűjtő található, ezeket a Közpark kft. üríti. A zöldhulladékgyűjtő zsákokat a központi ügyfélszolgálati irodán, a nagyobb bevásárlóközpontokban és a hulladékudvarokban is meg lehet vásárolni. Az úgynevezett kutrica is kerületi újdonság – őszi lombhullás idején a leghasznosabb, immáron 160 van belőle Kispesten.