Egy nagy kisváros

A néhány évtizede még kenyértelen Veresegyházként emlegetett falu mára a 21. század egységes arculatú, értékálló, modern és élhető települése, az agglomeráció kedvelt és népszerű kisvárosa lett.

2020. augusztus 5., 16:42

Szerző:

Az Őrbottyán és Szada szomszédságában fekvő település egyre népszerűbb lakóhely, évről évre növekszik a város népességszáma. Az 1970-ben nagyközséggé, 1999-ben várossá nyilvánított település lakosainak száma az elmúlt két évtizedben megduplázódott. Ma már húszezren lakják, és a korfát tekintve az egyik legfiatalabb város, hiszen az átlagéletkor 37 év.

A város szép fekvésű, domboktól ölelt természeti adottságaihoz tartoznak a mesterségesen kialakított tavai. Ennek a megközelítőleg 16 hektáros vízfelületnek egy része kiválóan alkalmas fürdőzésre, egy része pedig igazi horgászparadicsom. A Malom-tó melletti tanösvényen a látogatók megcsodálhatják a tó élővilágát és természeti jellegzetességeit is.

Veresegyház mára négy termálkútból nyeri azt a hévizet, amelyet elsősorban a közintézmények fűtésére hasznosít. E mellett van egy termálmedence is, amelyet évente több mint ötvenezren látogatnak. Minősített gyógyvizének összetétele, gyógyhatása megegyezik a budapesti Széchenyi fürdő vízminőségével, tehát elsősorban ízületi, reumatikus problémák kezelésére és gyógyítására szolgál.

Veresegyház kiemelten fontosnak tartja az egészséges lakókörnyezet fenntartását. Nívós sportolási lehetőségek kialakításával járul hozzá a közel negyven sportág zavartalan működtetéséhez, valamint pénzbeli támogatás formájában segíti a helyi szabadidős és versenysportokat. Tavaly nyáron átadták a város első jelentős sportlétesítményét, a kosárlabdacsarnokot, és ez év végére készül el a kézilabdacsarnok, amely méreténél fogva nemcsak a sport, hanem a város kulturális életének egyik központja lesz.

A természet adta lehetőségeket kihasználva 1998 novemberében nyitotta meg kapuit a Medveotthon. Az öthektáros területen 34 barnamedve és 26 farkas él, de helyet kaptak az ormányos és a mosómedvék, a rénszarvasok és az állatsimogató lakói – törpemalacok, nyulak és egyéb apró állatok –, valamint új látványosság az oroszlánkifutó, amely látogatók ezreit vonzza a városba. Rövidesen tíz új medve érkezik az állatkertbe, ezzel frissül a mára kissé elöregedett állomány.

A veresegyházi mecenatúra egyre több művésznek jelent vonzerőt, az évek során számos művész választotta lakóhelyéül a várost. Ennek köszönhetően az egész település arculatán tükröződik az igényes, műpártoló szemlélet. Ennek ékes bizonyítéka a 2016 májusában felszentelt Szentlélek- templom is, amelyet helyi építész tervezett, a benne elhelyezett képzőművészeti alkotások is a Veresegyházon élő művészek keze munkáját dicséri. Az egyházak is kiemelkedő szerepet játszanak a város életében, példaként az iskolákat említhetjük: a reformátusok általános iskolát, a katolikusok gimnáziumot működtetnek.

Veresegyház emberléptékű fejlődésének, gazdagodásának és harmóniájának a titka egyszerű: a város érdekében következetesen végigvitt és egyetértésben, összefogással megvalósított elképzelések sora.

Így épülhetett fel néhány évtized alatt egy pár ezer lakosú faluból ez az értékeivel, természeti gazdagságával, teljes intézményhálózatával és színes kulturális programjaival hívogató kisváros. (X)