Utolsó felvonás?

Jó ideig csend volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül, ami sosem jelent jót. Kiderült, az idei félévet már nem a Vas utcai épületben kezdik meg a hallgatók.

2021. január 19., 11:32

Szerző:

Legutóbb a 70 napos egyetemfoglalást kényszerűen lezáró járványügyi intézkedések kapcsán lehetett olvasni az SZFE-ről, ám akkor nem azért adták fel a hallgatók a blokádot, mert bármi is megoldódott volna. Az elmúlt napokban azonban ismét felgyorsultak az események, újabb és újabb, általában meg nem erősített hírek jelennek meg az intézmény jövőjéről. Ezek hatására Fullajtár Andrea és Szász János is felmondott az SZFE-n, valamint Csernai Mihály, a hallgatói önkormányzat elnöke is lemondott tisztségéről. Közben kiszivárgott az új oktatók listája, melyen olyan nevek szerepelnek, mint Baska Barbara, Szarvas József és Banner Géza. Természetesen ez esetben sincs semmifajta hivatalos megerősítés, kivéve Velkovics Vilmos kinevezése, aki egy Facebook-posztban írta meg, hogy valóban az új SZFE-n fog tanítani.

Ez azonban már nem a Vas utcában lesz. A kuratórium közleményéből az is kiderül, hogy a tavaly decemberi hírek igazak: a Duna Televízió egykori, Tigris utcai székházába költöztetik a mozgóképművészeti képzést, és új nevet is kap az intézmény: Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet. A többi szak is új helyen, új név alatt fog működni: a Szentkirályi utcai és Rákóczi úti épületekben, a Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetben színművészeti képzés zajlik majd, a Németh Antal Drámaelméleti Intézetben pedig elméleti képzésen vehetnek részt a hallgatók.

Mindezek következményeként valószínűleg az elsősorban egyetemi vizsgaelőadásoknak otthont adó, az SZFE hagyományaival összeforrt Ódry Színpad is megszűnik jelenlegi formájában. Upor László, az SZFE volt rektorhelyettese lapunknak azt mondta, hogy bár nem az 1959 óta működő Ódry Színpad az egyetlen helyszín, ahol vizsgaelőadásokat tartottak, mégis ez lett a legszimbolikusabb.

„A közönség számára ez egy színházi tér, mint a Radnóti Színház, a Madách Színház, vagy a debrecenieknek a Csokonai Színház, és egyik színház kiürítése sem okozna örömet a közönségnek. De az Ódry igazi különlegessége az a borzongató bennfentességérzés, amit a néző akkor érezhet, amikor olyanokat lát színpadon, akiket a többiek még nem ismernek. Akiket majd két év múlva láthat például a Vígszínházban a közönség” – hangsúlyozta az Ódry Színpad jelentőségét Upor. „A hallgatók és a tanárok szempontjából pedig az teszi igazán különlegessé, hogy tulajdonképpen a hallgató életét a belépéstől a kilépésig ez a színpad keretezi. Nemcsak a színészek, de minden hallgató egyetemi éveit: itt teszik le a hallgatói esküt, és itt veszik át a diplomát.”

Miként Upor Lászlótól megtudtuk, az ő SZFE-n töltött éveit az Ódry Színpad keretezte, korántsem vidám zárlattal. „1983-ban az iskola akkori főtitkára kihirdette a dramaturg szakra felvett hallgatók listáját – és én is szerepeltem rajta –, utána pedig hozzátette, hogy este lesz egy előadás az Ódry Színpadon, ingyen meg lehet nézni. Én úgy kerültem oda a Színművészetire, hogy a sikeres felvételi kihirdetésének estéjén egy vizsgaelőadást nézhettem meg az Ódryn. Később ezen a színpadon adhattam át a hallgatóknak a diplomát, ami hatalmas megtiszteltetés volt. 2020. augusztus 31-én pedig, amikor felismertük, hogy annak, amit mi SZFE-ként ismertünk, vége, az Ódry Színpad volt az a helyszín, ahol együtt voltunk a kollégáimmal és a hallgatóim egy részével, és kénytelenek voltunk bejelenteni, hogy az egyetem vezetősége, tekintettel a fejleményekre, lemond.”

Ám még mindig zajlik közdelem a „régi” SZFE-ért: az intézmény korábbi, szintén lemondott rektori tanácsadója, Németh Gábor január 19-én a Kejfeljancsi című műsorban egy alkotmánybírósági beadványról beszélt Fiala Jánosnak, amellyel, ha kedvező elbírálást kap, az egész modellváltási folyamatot vissza lehetne fordítani.

Egyelőre szintén csak sajtóhírként jelent meg, hogy a Vas utcai épületet – vagy annak egy részét – visszaadják a református egyháznak, mivel ott 1950 előtt egy protestáns helyőrségi templom is működött. Erről elvileg már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az egyetem kuratóriuma és az egyházvezetés közt. Ugyanakkor Gábor György egy január 14-i Facebook-bejegyzésében azt írta: „az egyházi ingatlanok rendezésének kérdése 2011-ben véglegesen lezárult”. Ám erről – és a legtöbb, az egyetemet érintő intézkedésről – lapzártánkig nem érkezett hivatalos információ. / Svébis Bence