Nem ás mélyre

2020. október 23., 12:59

Szerző:

A sorozatgyilkosok iránti érdeklődésünk csillapíthatatlannak tűnik, ezért aztán nem is olyan meglepő, hogy az elmúlt néhány évben feltűnően sok ilyen témájú sorozat készült. A közelmúltban feldolgozták a tévében többek között Henry Lee Lucas (Én mindent beismerek), Ted Kaczynski (Manhunt és Unabomber - A saját szavaival), Wayne Williams (Atlantai eltűnések és gyilkosságok: Az elveszett gyermekek), Ted Bundy (Beszélgetések egy sorozatgyilkossal: A Ted Bundy-videók) és Joseph James DeAngelo (Eltűnök a sötétben) kegyetlen ámokfutásának történetét is.

A Des az Egyesült Királyság egyik leghírhedtebb bűnügyét eleveníti fel három epizódban: Dennis “Des” Nilsen skót sorozatgyilkost 1983-ban tartóztatták le, miután a házához tartozó csatornában emberi maradványokat talált a rendőrség. A köztisztviselőként dolgozó, átlagos külsejű férfi ezt követően készségesen bevallotta, hogy tizenöt áldozata is lehet, akiknek a nevére azonban nem emlékszik.

Az ITV minisoroza közvetlenül a letartóztatást követően veszi fel a fonalat, és Nilsen tárgyalásáig mutatja be az eseményeket. Dennis Nilsen 1978 és 1983 között legalább tizenkét elkallódott fiút és fiatal férfit csalt fel a lakására, majd fojtott meg, közülük többen is drogfüggő és/vagy homoszexuális hajléktalanok voltak, akik már senkinek sem hiányoztak. A brit rendőrségnek azért volt kifejezetten nehéz dolga, mert hiába volt a kezükben a beismerő vallomás, az áldozatok azonosítása nélkül később nem lehetett volna elítélni Nilsent.

A minisorozat a nyomozásnak kizárólag ezt a szakaszát mutatja be, amely elkeserítő szociális tanulságokkal szembesít bennünket, ám Dennis Nilsen lélektani portréját nem képes megfesteni. Hiába tudjuk meg róla, hogy hónapokig együtt élt áldozatai holttestével, Nilsen eredettörténetére és valódi motivációjára nem derül fény.

Pedig a rendező-forgatókönyvíró Lewis Arnold folyamatosan beszélteti Dest, aki hol Peter Jay nyomozónak, hol pedig életrajzírójának, Brian Masters-nek mesél a gyilkosságokról (akinek a róla írt könyve 1985-ben jelent meg Killing for Company címmel). A Des narratív szempontból a leginkább a Mindhunter - Mit rejt a gyilkos agya? című sorozattal rokonítható, de ezt a szériát látva David Tennant karizmatikus alakítása ellenére Nilsen profilját nézőként mégsem sikerül maradéktalanul megalkotnunk. / Bajtai András

(Des, 3x50 perc, HBO GO)