Magyar megoldás a felesleges gyógyszerfogyasztás ellen

Jelentősen javíthatja az orvoslás hatékonyságát az a szegedi fejlesztésű diagnosztikai eszköz, amely megmutatja, hogy egyes gyógyszeres terápiák esetén számítani kell-e az úgynevezett multidrog-rezisztencia megjelenésére.

2019. január 28., 12:40

Szerző:

A szervezetünkben található úgynevezett transzporter molekulák egyebek mellett arra szolgálnak, hogy megvédjenek minket a környezetből a szervezetünkbe került mérgezőanyagoktól. Ezek a fehérjék egyfajta őrző-védő szolgálatot teljesítenek a sejtek szintjén, megóvnak azoktól az apró molekuláktól, amelyek már túl kicsik ahhoz, hogy az immunrendszer érzékelje őket. Ez a rendszer azonban nem tud különbséget tenni a külső mérgezőanyagok és a betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszermolekulák között, így a napjainkban használt gyógyszerek jelentős részét is kiszűrik, azok kipumpálódnak a sejtekből még az előtt, hogy kifejthetnék a hatásukat.

A MDQuest biotechnológiai fejlesztőcég által bemutatott technológia lehetővé teszi annak előrejelzését, hogy a beteg szervezete várhatóan kiszűri-e az adott gyógyszert, így elkerülhető, hogy hónapokig kezeljenek valakit a szokásos készítményekkel, mire kiderül, hogy azok nem is hatásosak az esetükben. A cég ügyvezetője, Hallgas Balázs úgy véli, hogy a fejlesztéseik alkalmazásával a daganatos és az autoimmunkórképekben szenvedő betegek mindennapi orvosi ellátása személyre szabottá és költséghatékonyabbá válik.

A terméket egy konzorciumi összefogás keretében a Solvo Biotechnológiai Zrt. fejlesztette ki, a klinikai fejlesztést – amely többéves magyarországi és külföldi klinikai vizsgálatsorozatot igényelt – azonban már az MDQuest Kft. végezte el. Most újabb klinikai fejlesztések előtt állnak, amelyeknek az a céljuk, hogy olyan megnövelt érzékenységű technológiát alkossanak, amely akár a fiatalabb korosztály vizsgálatára is alkalmas, mert esetükben egy nem megfelelően kezelt súlyos gyulladás maradandó következményekkel is járhat. / M. Z.