Könyvünnep, máshogy

2020. szeptember 12., 08:56

Szerző:

Elmaradt idén az Ünnepi Könyvhét, ez lett volna a kilencvenegyedik. Kicsit kevésbé sarkosan mondva: az online térbe költözött a kultúra egyik legrangosabb ünnepe szeptember 17–20. között. Vagyis virtuálisak lesznek a könyvbemutatók, a Vörösmarty tér meg pang, fájóan üresen.

Lesz mit bemutatni, színes volt idén is a hazai könyvtermés. Lichter Péter Steven Spielberg filmjei címmel írt a rendezőről, a Nagy Ádám, Tóth Csaba és Filippov Gábor által szerkesztett Párhuzamos univerzumok című kötetben pedig társadalom- és természettudósok írnak sokféle műfajban és témában a diktatúrától a Halálcsillagig.

Saly Noémi és Cserna-Szabó András beszélgetését a Facebookon lehet majd megnézni. A két, gasztronómiában is jártas szerző, Saly Noémi Hatszáz tojás, egy se görbe című könyvét mutatja be. A könyv, amely a Molnár Julia szakátskönyve 1854 alcímet kapta – stílusosan szólva – igazi történelmi csemege. Ugyanis, ahogy a szerző több helyen is nyilatkozta, a XIX. század első feléből előkerült, németből fordított szakácskönyvek többnyire nem eredetiek. Az igazán autentikushoz a legszemélyesebb térig kell menni: családi konyhafiókokban lapuló kéziratokból és múzeumi kézirattárakból dolgozott a történész Saly Noémi.

És lesz még sok minden, szokásosan gazdag a kínálat. A Klubrádió sikerrel futó műsorából, a Szabadság, elvtársak!-ból készült kötetet is a Facebookon mutatja be a szerző-műsorvezető Szénási Sándor, élőben lesz Pető Péter #halálka című könyvének bemutatója is, Náray Tamás pedig a YouTube-on mutat be egy provence-i szilvástorta-receptet az Utolsó reggeli Párizsban kötetéből.

A 168 Óra szerzője, Köves József Isten veled, Tiszavirág című kötetének bemutatóját is a Facebookon követhetik.

Néhány programot azért megrendeznek offline is, a járványügyi szabályok szigorú betartásával.