(zu Doku 2. cikk )

2020. szeptember 13., 10:03

Szerző:

Veszélyesek a légkondik

A járvány második hullámával egyre több minden derül ki a vírus jellegéről, és arról, mennyire könnyen terjed valójában. Még januárban történt Kínában, Ningboban, hogy egy buddhista zarándokokat szállító buszon az utasok egyharmadát megfertőzte egyetlen társuk – írja a The New York Times. Ningbo majdnem 1000 kilométerre fekszik Vuhantól, a pandémia kiindulópontjától. A fertőzött két nappal korábban barátaival vacsorázott: Hupej tartományból érkeztek, ennek központja Vuhan. Fogalma sem volt arról, hogy a vacsora után hordozója lett a vírusnak.

A buddhisták egy vallási konferenciára tartottak, két busszal. Az élet tehát érdekes összehasonlító kísérletet produkált: adott volt két busz, hasonló emberekkel, akik ugyanonnan ugyanoda tartanak, az egyik buszon pedig utazik egy fertőzött. Napokkal a konferencia után a fertőzött buszról az utasok egyharmada megbetegedett. Ez újabb bizonyíték arra, milyen hatékonyan terjed cseppfertőzéssel is a koronavírus. Nemcsak a fertőzött közelében ülők kapták meg a vírust, hanem azok is, akik sokkal távolabb ültek. Egyedül azok voltak kicsit védettebbek, akik közel ültek a nyitott ablakhoz.

A fertőzéshez tehát nincs szükség köhögésre, tüsszögésre, mivel a vírus az apró, kilélegzett részecskékben is terjed. A buszban légkondicionálója pedig mindenova eljuttatta a részecskéket. A másik buszon egy fertőzött sem volt. / Bárdos Kata Kincső