Kancsalúl, festett egekbe

2019. december 13., 13:26

Szerző:

A példa ragadós: orvosnak adták ki magukat és halálos betegségeket diagnosztizáltak, majd az általuk felkínált silány minőségű termékek megvásárlása fejében gyógyulást ígértek idős embereknek a vádlottak, akiknek büntetőpere nemrég kezdődött a Szombathelyi Járásbíróságon. Volt honnan meríteni. Képzelt veszéllyel beijeszteni az embereket, majd megmenteni őket, bezsebelve az ezért járó hálát és pénzt. Politikai stratégiának is jó.

Ennek jegyében fojtogatott bennünket az IMF, támadott Brüsszel, a multik és a bankok, ha még emlékszünk rá. És? Volt rá orvosság. Javulnak a gazdasági mutatóink. Soha ennyien, ennyit, plusz Mészárosék stb. Igaz, hogy ugyanez történik kivétel nélkül minden környező országban, mínusz Mészárosék, ám a mi kísérőműsorunk nélkül.

De akkor is. Soha ennyi stb. És az igazi nagy veszélyek csak a gazdasági ránk rontás után következtek. Az orvoslással szélhámoskodók ügyének ötvenkét vádlottja és 345 sértettje van, a büntetőeljárás során keletkezett nyomozati iratok mennyisége meghaladja a 41 ezer oldalt. Valójában maroknyian szervezhették, és néhány sorban összefoglalható, amit tettek az ügyészség és főleg az áldozatok szerint.

A vádiratban az áll, hogy telefonon vagy levélben idős embereket kerestek meg állapotfelmérés ígéretével. Sokaknak megér annyit az egészségük, hogy odamenjenek, ha ingyen adják a mérőműszert és az orvost. Az akcióban egymást orvosnak, professzornak tituláló, valójában laikus elkövetők „halálos” betegségeket diagnosztizáltak, de azonnal ajánlottak gyógymódot is. Rendelkezésükre állt gép, eszköz, minden, ami kell. Nem létező betegséget viszonylag könnyű meggyógyítani.

Szombathelyen a büntetőper, máshol, immár mások szervezésében a rémületpartik folytatódnak. Több ismerősömet is hívták. A halálos veszedelem amúgy is hétköznapi közegünk. Ha nem állunk ellen, magával ránt a pusztuló Nyugat, beözönlenek az idegen kultúrák barbár emberei, fertőz a Soros-sereg. Csak Greta Thunberg beszél éretlenségeket. Ez a diagnózis. De ők meggyógyítanak mindent, amit érdemes.

Nem most kezdték. 2011: A világban korszakváltás zajlik, amelynek a magyar kétharmados forradalom az egyik következménye – állította Orbán Viktor a Bálványosi Szabadegyetemen tartott beszédében. Közölte, hogy a régi nyugati életmód fenntarthatatlan, rövidesen összeomlás következik. Magyarországnak gyorsuló sebességgel kell távolodnia a válságba került zónától: nem kell sajnálni a hanyatló Nyugatot, mert az a világ börtön, kényszerlakhely Magyarország számára. Az ezek szerint hanyatt esett bogár módjára kapálózó Nyugat valamit már mintha értene, de nincsenek eszközei. Gesztusokat gyakorol, hogy csillapítsa a képzelt teteme fölött diadaltáncot járó magyar politikát.

A megtévesztett idős emberek a halálos betegségtől való félelmükben megvásárolták a nemegyszer sok százezer forintért felkínált termékeket. 345, önhibáján kívül képzelt betegtől több mint százmillió forintot csaltak ki. Terápiamatracokat, alvásgarnitúrákat, légtisztítókat, lágylézer karórákat, masszírozókészülékeket vásároltak a gyógyulás reményében. Nekünk stadionláncot, újraépített Várhegyet, rezidenciákat, százmilliárdos atlétikai parkot, Biodomot adtak el, amely utóbbiban az állatok majd szubtrópusi körülményeket élvezhetnek télen-nyáron. Eközben elfelejtenek lakást építeni pár millió embernek. Van viszont új székház, campus és központ egyre több, hatalom védte szervezetnek.

Egy tótszerdahelyi asszony is megvette 390 ezer forintért a három, egyébként orvostechnikai berendezésnek nem minősülő eszközt a vádlottaktól, de ez a pénz sem volt elég. Egyikük az idős ember lakásán további vizsgálatot végzett, és azt mondta, cisztákat lát a nő szívén, amelyek idővel akár meg is fojthatják. A vizsgálatért 80 ezer forintot kért. Akinek éles a szeme, és kimereszti, látja a szívcisztát. Csak figyelni kell.

Nagyon sok a betegség. Halálos fenyegetés például a nemzetközi tőke, a nagy cégek által ellenőrzött internet és média, amint Kövér László házelnöktől tudjuk. Ez a diagnózis. A kontrollvizsgálat ráerősít. Orbán Viktor idén nyáron így foglalta össze ennek eredményeit Tusványfüdőn: „Ha visszatérünk a kiindulóponthoz, hogy van mögöttünk harminc év, és talán van még ebből a főműsoridőből tizenöt év, és mivel fogjuk azt eltölteni, akkor azt kell mondani (…) az lesz a nemzedéki küldetésünk, hogy szembeforduljunk a liberális korszellemmel és a liberális internacionalizmussal. Mert Magyarországot csak így tudjuk megerősíteni. Ez egy igazságtalanul nehéz küzdelem lesz, a pálya feléjük lejt, de meggyőződésem szerint a mi oldalunkon van az – nem minden, de a mi oldalunkon sok van abból –, amit szépnek, szabadnak és igazságosnak lehet mondani, és keresztény szabadságként foglalhatjuk össze. A programunk kulcsszava: szembe. Mert mi jók vagyunk. Nem tehetünk róla, így alakult, ez van.”

És az idős emberek fizettek. Történhet bármi később, azt a pénzt már aligha kapják vissza. Kancsalúl, festett egekbe néztek. Nem az tehet róla, aki belebámul a vakításba, hanem a festők. Boldogkői Zsolt professzor szerint az alternatív szerekkel az egészség fenntartásában vagy a betegség gyógyulásában való hitet vásároljuk meg. A tudós az orvoslás terén terjedő áltudományos nézetek ellen küzd, politikával nem foglalkozik, ellenkező esetben szólhatott volna unortodox vagy illiberális megoldásokról is. Nagy baj itt is akkor keletkezik, amikor egy komoly kór diagnózisát vagy terápiáját váltják ki a varázslatos blöffökkel. Rövid távon mosolyogva fizetünk értük, hosszú távon veszítünk. / Nagy N. Péter