Fő a biztonság

2019. május 3., 09:20

Szerző:

A kispesti térfigyelő rendszer létrehozásával a helyiek biztonságát kívánták erősíteni. Bár ez alapvetően nem önkormányzati feladat, mégis kizárólag saját forrásból, külső támogatás nélkül alakították ki a rendszert. A folyamatos bővítésnek köszönhetően ma már szinte Kispest egész területét ellenőrzik a térfigyelő kamerákkal. Jelenleg hetven kamera működik a kerület kiemeltebb zónáiban, továbbá négy rendszámfelismerő kamerával is rendelkeznek. A kerületi rendőrkapitánysággal egyeztetve ebben az évben tizenegy új helyszínre telepítettek kamerákat.

A rögzített felvételek abban segítenek, hogy a baleseteket, bűncselekményeket, szabálysértéseket könnyebben ki tudják vizsgálni. A térfigyelő rendszer sokat segített a vitás ügyek eldöntésében is, ami meglátszott a kezdeményezett eljárások sikerében. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kamerarendszerrel olykor sikerül megelőzni a szabálysértéseket és a bűncselekményeket. Nincs ugyan pontos kimutatás arról, hogy mennyire csökkent az illegális hulladéklerakás, de általános tapasztalat, hogy a kamerák jelenléte némiképp elriasztja azokat, akik bejáratott útvonalon hordták hosszú időn át az elhagyatott övezetekbe a hulladékokat.

A kispesti önkormányzat három évvel ezelőtt azzal a kéréssel fordult a kormányhoz, hogy „a migrációs válság által előidézett krízishelyzetben az Európai Unióval és a szomszédos országokkal együttműködésben tegyen meg mindent a magyar állampolgárok Alaptörvényben garantált biztonságáért”. A testület az akkori határozatot 14 szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el. A kamerák kihelyezésével nőtt a helyiek biztonságérzete.

A térfigyelő rendszer sikeressége nem volna lehetséges rendészek nélkül. A képviselők 2014-ben határoztak a Kispesti Rendészeti Központ létrehozásáról. A rendészek a közterületek rendjét felügyelik, feladatuk többek között az illegális árusítás felszámolása és a jogellenes közterület-használat megakadályozása. Felügyelik ezenkívül az állattartást, eljárnak parkolási szabálysértések esetén, és külön figyelmet szentelnek a zöldfelületek tisztaságának megőrzésére.

Igen sok a rendészek feladata hulladéklerakási ügyekben. A központ megalapítása óta hétezer szabálysértési ügyben jártak el, 900 roncsautót találtak, közülük 120-at el is kellett szállítaniuk. A KöKi terminál közelében a korlátozott behajtási övezet kijelölése óta kétezer általános, 300 vendég és 240 eseti behajtási engedélyt igényeltek a kispestiek. Jelenleg tizenegy fős a kerületi önkormányzati rendészeti állomány létszáma, a felügyelőket folyamatosan képzik.

Az önkormányzat évről évre eszközvásárlással, rendőrautók beszerzésével, elismerésekkel, anyagi juttatással járul hozzá a kerület rendőreinek munkájához. Az idén csaknem tízmillió forint önkormányzati támogatásból a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány konditermet alakított ki a kerületi rendőrkapitányságon. A tizenegy rendész közösen járőrözik a rendőrökkel, számos esetben fogtak el együtt bűnözőket, könnyebb így a tettenérés is. Mindennapos és folyamatos az együttműködés a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának munkatársaival és a kispesti polgárőrökkel is.