Egy kicsit a fodrászok is megmenthetik a világot

A tavaszi lezáráskor megtanultuk, hogy a karanténfrizura senkinek sem áll jól. Azt viszont talán még kevesen tudják, hogy a fenntartható technológiákkal a fodrászatok és a vendégek is jól járnak.

2020. december 7., 11:43

Szerző:

A brit vendégeknek egyre fontosabb, hogy fenntartható legyen a fodrászat, ahova járnak. Dan Mewies, egy leicestershire-i fodrászszalon tulajdonosa a gyermekei unszolására döntött úgy, hogy környezettudatosabbá teszi vállalkozását. Először beszerzett egy ökozuhanyfejet, hogy kevesebb víz fogyjon, és forró helyett langyos vizet használ, írta a fodrászatról a Guardian. A fóliás festést Mewies megpróbálta kézi festésre váltani, ezzel a szemét mennyisége is csökkent.

Úgy tűnik, hogy az erőfeszítéseknek meglepő oka van. A southamptoni egyetem egyik kutatása szerint mindez egy tévésnek köszönhető: David Attenborough A kék bolygó című produkciója tette igazán népszerűvé a fenntarthatósági törekvéseket Nagy-Britanniában.

És nem csak ott. Magyarországon is egyre népszerűbb a fenntartható szemlélet a fodrászatban – mondja Evele Nikolett, a budapesti Piano Hair Salon fodrásza. „A Davines márkát használjuk, mert termékei lebomlanak, környezettudatosak és vegánok. De azt veszem észre, hogy már minden nagyobb márka koncentrál erre. Például a festékekből próbálják kivonni az olyan anyagokat, amelyek a környezetet károsítják, és ezért az emberi szervezetre is ártalmasak.”

A vízhasználatról viszont szkeptikusabban nyilatkozott. „Azt nem gondolom, hogy a vízzel a jelenleginél többet tudnánk spórolni. Elzárjuk, ha már nem használjuk, de nagyon fontos, hogy a fejbőrről eltávolítsuk a termékeket, különben irritációt okozhatnak. Ehhez pedig víz kell, nem is kevés.”

A szalon profiljától és szolgáltatásaitól függ, hogy festéskor mennyi fóliát használnak. Egy egyszerűbb, sima vágásokat és festéseket kínáló szalonban opció lehet a kézi festés; extrémebb, különlegesebb festéseknél azonban nem. „A nagyon apró hajszálmelíroknál a tincseket külön be kell csomagolni fóliába. Ez a hő fenntartására szolgál, ezáltal sokkal jobban világosodik a haj. Ha nem rakom fóliába, akkor nem tudom elérni azt a színt, amit szeretnék.” A piacon léteznek már mosható, újrahasználható fóliák, azonban ezek drágák, ezért Magyarországon még nem túl keresettek.

Denise Baden, a southhamptoni egyetem fenntartható vállalkozásokkal foglalkozó szakértője szerint egy átlagos, négy- üléses szalon Angliában évi mintegy 5000 fontot (azaz majdnem 2 millió forintot) spórolhat a környezettudatos módszerekkel. Baden a fodrászszalonoknak létrehozott egy ingyenes fenntarthatósági tanúsítványt és egy hozzá tartozó képzést, amelyben már több mint kétezer fodrász vett részt.

Úgy látja, lényegében mindenki nyerhet a környezettudatos, fenntartható módszerekkel: a szalonok spórolhatnak, a vendégek lelkiismeret-furdalás nélkül szépülhetnek, a környezet pedig kevésbé károsul. / Bárdos Kata Kincső