Bűnbak vagy áruló?

Rövid időn belül két alpolgármestert is súlytalanná tett a szombathelyi Fidesz. Molnár Miklóst (Pro Savaria) árulással vádolják, megvonták hatásköreit, mert rábólintott a túlóratörvény napirendre vételére, így utat adott az ellenzéknek, hogy az megszavazhassa saját indítványát. Pedig ehhez a Fidesz is kellett: képviselőik ugyanis nem jelentek meg az ülésen. A határozat szerint Szombathelyen már nem lehet az úgynevezett „rabszolgatörvényt” alkalmazni az önkormányzati intézményekben és a város százszázalékos tulajdonú cégeiben. Molnár bocsánatkérést követel, ő nem áruló, nem is szavazta meg az ellenzéki javaslatot. De mára kegyvesztetté vált a másik alpolgármester, Molnár egykori gimnáziumi osztálytársa, a fideszes Koczka Tibor is. A belharc nyomán az ellenzék többségbe is kerülhet Szombathelyen.

2019. január 27., 22:35

Szerző:

– Felkapcsoltatom a villanyt – mondja Balassa Péter jobbikos képviselő, és kisiet a szombathelyi közgyűlés üléstermének ajtaján. Séből jött a megyeszékhelyre a kedvünkért. A közeli községben épp sajtótájékoztatót tartott, amelyen rendkívüli szombathelyi frakcióvezetői ülés összehívását szorgalmazta. Azt mondta, már öregek, 15 évesek a városi buszok, nincs készen a nyugati elkerülő út, meg kell újítani a kereszteződéseket, közlekedési szakember kell a városházára. Balassa beletanult a politikába, volt ideje, 2010 óta választott képviselő. A 43 éves városatya egykor focista volt, játszott a Haladásban, a Videotonban, a Lombardban, egy ideig Ausztriában is. Most edző Répcelakon. Két gyereke van, felesége tanárnő.

Felkapcsolják a villanyt a teremben. Balassa Péter mosolyogva jön vissza, zakót vesz, mostanában folyton nyilatkozatra kérik, megnőtt az ázsiója a pártjában is. Leül a helyére. Mutatja, hogy tőle balra a Fidesz hét képviselője ül, szemben Illés Károly és Koczka Tibor, a két fideszes alpolgármester, és Puskás Tivadar, a Fidesz–KDNP polgármestere, valamint az eddig jobbra szavazó Molnár Miklós, aki a Pro Savaria színeiben jutott be a közgyűlésbe. Ő egyébként 2006-ban egyesülete és a Fidesz közös polgármesterjelöltje is volt. Balassa Pétertől jobbra az Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt kilenc képviselője ül.

Azt mondják, itt, a közgyűlésben tizenegy vokssal bármit el lehet érni. Mára a számtan bonyolultabbá vált.

Nemrég Nemény András szocialista képviselő, az Éljen Szombathely! frakcióvezetője beterjesztett egy indítványt, amely szerint a túlóratörvényt ne alkalmazzák az önkormányzat intézményei és százszázalékos tulajdonú cégei. Információink szerint erről korábban egyeztetett Molnár Miklós jobboldali alpolgármesterrel, tudta, neki is csípi a szemét az új jogszabály. Miután Molnár megszavazta a napirendet, már csak egyszerű többség kellett az indítvány elfogadásához. Ezt jobbikos támogatással tudta elérni az ellenzék. A napirendre áment mondó Molnár Miklós nem szavazott, a voksolás előtt el is hagyta az üléstermet.

Molnár korábban a Styl Ruhagyár kereskedelmi igazgatója volt, kollektív szerződéseket tárgyalt, multikkal egyeztetett, ő csak tudja, mi a helyzet a túlórák terén.

Megkerestük, de ő azzal hárította el a kérdéseinket, hogy megfogadta, csak egyszer nyilatkozik. És ezt már megtette: a Klubrádiónak azt mondta, elkapkodottnak, át nem gondoltnak, rosszul időzítettnek tartja a gyorsan bevezetett jogszabályt. Információink szerint egyebek mellett a túlórák hároméves elszámolását tartja nonszensznek.

Molnár arra kérte a polgármestert, hogy az ülésen legyenek jelen a fideszes képviselők. Szerinte a polgármester felelőssége, hogy mégis távol maradtak, amikorra Puskás összehívta a közgyűlést.

A hírek szerint Lendvai Ferenc fideszes frakcióvezető az ülés időpontjában diáksportolókat kísért Amerikába. Hogy a többiek hol voltak, nem tudni. Információink szerint a Fideszből többen arra biztatták Puskást, ne hívja össze a testületet. Ezzel időt nyert volna, ráért volna akkor lépni, ha a jogszabályok szerint később a kormányhivatal erre kötelezi. Puskás másképp döntött. A 66 éves KDNP-s politikus régi motoros, tartja magát a szabályokhoz, korábban mentőfőorvosként dolgozott.

Helyi kormánypárti politikusok szerint a szombathelyi Fidesz léphetett volna úgy, mint a székesfehérváriak: megtárgyalják a javaslatot, „kiherélik”, és elfogadják. Vagy a miskolci megoldást választják: az ottani villámközgyűlésen például nem hagyták napirendre tűzni a szombathelyihez hasonló ellenzéki előterjesztést, utána a jobboldali képviselők – félve a tiltakozástól – a hátsó kijáraton távoztak az épületből.

Megkerestük Puskás Tivadart, de ő sajtósával üzent: „köszönjük szépen, a polgármester úr nem kíván élni a lehetőséggel”.

Molnárt Puskás Tivadar és a Vas megyei Fidesz-elnök, Hende Csaba is árulónak kiáltotta ki, szerintük a jobbos képviselő az ellenzék mellé állt. Bár nem voksolt a határozat mellett, viszont a szavazatával lett egyáltalán határozatképes a közgyűlés.

Hende a Vas Népének adott, címoldalon megjelent interjújában azt mondta róla: „Cselekedete kapcsán eszembe jutnak az ókori római történetírónak, Tacitusnak a szavai: az árulókat azok is gyűlölik, akiknek szolgálnak.” Szerinte amúgy is mondvacsinált az egész ügy: tizenhat önkormányzati cégnél öt év alatt egyetlen túlóra sem volt.

Próbáltuk elérni Hende Csabát, de nem jártunk sikerrel. Hende 2015-ben távozott a honvédelmi miniszteri posztról, Orbán Viktor ugyanis elégedetlen volt a déli határzár építésének ütemével. Hendét szinte azonnal a Fidesz vasi elnökének választották. Egykor szombathelyi ügyvédként praktizált, később az MDF-ben politizált, államtitkár lett, majd a Fidesz-közeli polgári körök koordinátora volt, majd miniszter lett.

Puskás Tivadar az ülés után megvonta alpolgármesterének, a bűnbaknak kikiáltott Molnárnak a hatásköreit. A fideszes vezetők arra hivatkoztak, hogy létezik Molnár és köztük egy megállapodás, amely szerint a Pro Savaria képviselője támogatja az elképzeléseiket. Molnár erre jelezte, ő nem áruló, várja a bocsánatkérésüket.

Érdekes, hogy nem Molnár az egyetlen jobboldali, aki kegyvesztett lett a városi közgyűlésben. Koczka Tibor fideszes alpolgármester már jóval korábban szintén erre a sorsra jutott. Koczka médiaszakember, újságíró, a nyolcvanas években kezdte a pályáját, tévékben, újságokban dolgozott, médiumokat épített fel, a Szombathelyi Médiaközpont vezetője volt. Élsportoló, nemrég teljesítette a Vasi Vasember-triatlont.

Koczka az után tűnt fel a politikában, hogy szinte kiürült a helyi Fidesz, miután 2013-ban Hende bizalmasa, a polgármesteri posztra esélyes Lazáry Viktor drogügybe keveredett. Az MSZP-s Czeglédy Csaba ugyanis állítólag Lazáryról és barátairól készült, egy adriai hajón forgatott kokainozós videót hozott nyilvánosságra. (Czeglédy volt korábban a szocialisták helyi frakcióvezetője, ma házi őrizetben várja a vád szerint felbujtóként elkövetett költségvetési csalás miatt indított büntetőeljárás végét. Helyére időközi választáson az ellenzék jelöltje jutott be a közgyűlésbe.)

Lazáryra nem bizonyították rá, hogy drogot fogyasztott volna, de távozott a közéletből. Vele együtt szinte kiürült a Fidesz-frakció is, új tagokkal töltötték fel. Így került a képbe Koczka Tibor is, aki Hende sporttársa volt, és alatta járt két évvel a Nagy Lajos Gimnáziumba. Koczka Hende hívására – egy sikeres választás után – a polgármester általános helyettese lett. Nemrégiben viszont nem jelölték a Fidesz helyi elnökségébe, Hende pedig egy belső fórumon jelezte, hogy Koczkát már nem indítják az idei önkormányzati választásokon. Az ok talán az lehet, hogy a kulturális és sportügyekért felelős alpolgármester túl népszerű és túlságosan önállóan gondolkodik.

A feszültség odáig fajult, hogy Illés Károly, a másik fideszes alpolgármester nyilvánosan megalázta Koczkát – feltehetően nem saját elhatározásból. Puskás ugyanis általános helyettesét, Koczkát küldte el egy tavaly októberi megyei közgyűlési ünnepségre, hogy képviselje a várost. Ott azonban váratlanul megjelent Illés is, levette Koczka névjegytábláját az asztalról, elfoglalta a helyét. Koczka erre távozott a teremből.

A mostani történettel már két jobboldali alpolgármestert – Molnárt és Koczkát – is súlytalanított a Fidesz. A helyzet pikantériája, hogy Molnár és Koczka régről ismerik egymást, hiszen osztálytársak voltak a gimnáziumban. Ha az agilis Molnárt valamiről meg kellett győzni, a Fidesz mindig Koczkát kérte közvetítőnek.

De hogy valóban áruló lett-e Molnár? Tényleg megszegett volna egy megállapodást?

A birtokunkba került, 2014 őszén kelt dokumentum szerint Molnár vállalta, hogy az ötéves ciklus időtartama alatt „szavazatával mindvégig és minden vele egyeztetett ügyben” Puskás Tivadar polgármestert támogatja. Az iratot Hende, Puskás és Molnár mellett az egész Fidesz-frakció szignálta. A megállapodás részletezi azt is, Molnárnak mi lesz alpolgármesterként a feladata, mely önkormányzati cégekért felel, továbbá rögzíti, hogy benyújtás előtt minden, a közgyűlés elé kerülő előterjesztést az alpolgármestereknek és a tanácsnoknak szignóznia kell. Állítólag ez ebben az esetben is megtörtént, Molnár pedig nem szavazott Puskás ellen.

A szombathelyi közgyűlésben tizenegy szavazat kell a többséghez. Az ellenzék a molnári vokssal éppen ennyi szavazatot tudna biztosítani. Arra viszont nincs garancia, hogy a jövőben Molnár az ellenzékkel együtt szavazzon, ugyanakkor az őt jól ismerők szerint elszánt abban, hogy ha nem kap elégtételt, szembemegy a polgármesterrel. A szocialisták pedig ügyelni fognak arra, hogy olyan indítványokkal hozakodjanak elő, amelyeket Molnár is támogathatónak talál majd.

– A Fidesz azt állítja, hogy a munkavállalók érdekeit képviseli. Pedig a felmérések szerint a társadalom 83 százaléka elutasítja a rabszolgatörvényt. Ehelyett a bérunióval, a nyugati fizetésekhez való bérfelzárkóztatásokkal kellene foglalkozni – magyarázza Balassa Péter. Felszólította Hende Csabát, a parlament törvényalkotási bizottságának vezetőjét, hogy kezdeményezze a parlamentben a jogszabály visszavonását.

Balassa szerint a polgármester hatalmas vereséget szenvedett, még az övéi is magára hagyták. De mi a helyzet a jobbikos képviselővel? Átállt volna a baloldalra? Balassa rázza a fejét:

– Ami Szombathely érdeke, azt megszavazom. Ha azt a javaslatot a Fidesz terjeszti elő, akkor arra voksolok – mondja. Egyébként rossz véleménnyel van a fideszes városvezetés teljesítményéről, szerinte az elmúlt években kudarcot kudarcra halmoztak, és ennek a város itta meg a levét.

Balassa Pétert most mindkét oldalról igyekeznek magukhoz édesgetni, de ő – állítása szerint – nem megy be sem a Fidesz, sem a baloldali ellenzék utcájába.

Mások ezt nem így gondolják.

– Szombathely megelőzte az országos tendenciát, itt már korábban együttműködött az ellenzék. Legutóbb a rabszolgatörvény elleni demonstráció szervezésében a Jobbik megyei elnöke is részt vett, sőt fel is szólalt a tüntetésen – magyarázza Nemény András, az MSZP megyei elnöke, az Éljen Szombathely!-frakció vezetője, aki az első tüntetésen azt javasolta, hívják össze a rendkívüli közgyűlést az ügyben.

A városháza aulájában találkozunk. Kis idő múlva megjelenik Balassa Péter is, kezet fognak. Diskurálnak. Nemény András jogászként és bölcsészként végzett. Két lánya van. Cégvezető. 2006 óta városatya, volt országgyűlési képviselő is.

Nemény szerint ők minden, a város működőképességéhez szükséges indítványt meg fognak szavazni, nem akarják megbénítani Szombathelyt.

– A polgármesternek januárra össze kellett volna hívnia a közgyűlést, de nem tette meg. Egyeztetni kellett volna velünk, de ez sem történt meg – mondja.

Nemény szerint Puskás Tivadart bábként irányítják, de most magára hagyták a fideszes képviselők. Akadt olyan városi rendezvény, amelyen a polgármesteren kívül több volt az ellenzéki képviselő, mint a kormánypárti.

Hende Csaba lapzártáig nem terjesztette be a túlóratörvény visszavonásáról szóló javaslatot az Országgyűlésnek. Az LMP-s Ungár Péter – aki nemrég jelentette be, hogy a szombathelyi LMP-ben fog politizálni – megígérte: ezt Bana Tibor jobbikos képviselővel együtt megteszi. Információnk szerint lapzártakor be is nyújtották indítványukat az Országgyűlésnek.

Ungárt telefonon értük el. Azt mondta, bízik abban, hogy az ellenzék olyan együttműködésre készül Szombathelyen, amivel később le tudja váltani a Fideszt. Információink szerint az ellenzéki pártok szombathelyi szervezetei napokon belül előállnak egy közös stratégiával és egy közös polgármesterjelölttel.

A Nyugat.hu tudósítása szerint a botrányos közgyűlési ülés végén Puskás Tivadar azt kérdezte a jelenlévőktől: „Akkor vége van?”

Nemény András – őt mondják potenciális ellenzéki polgármesterjelöltnek – erre így reagált:

– Vége van, polgármester úr! / Pungor András