Az erőszak íze

Az Egyesült Államokban régi hagyományuk van a fennálló rend ellen fellépő, azt fegyveres erőszakkal is fenyegető paramilitáris csoportoknak. Napjainkban túlnyomó részük a szélsőjobbon helyezkedik el, és soha nem voltak olyan erősek, mint most, amikor az általuk „saját emberüknek” tekintett Donald Trump áll az ország élén.

2020. október 18., 12:59

Szerző:

A november 3-i elnökválasztás feltehetően szoros eredményt hoz majd, sőt, időbe telhet, mire egyáltalán kiderül, ki győzött. Az elnök jelezte: előfordulhat, hogy esetleges vereségét nem hajlandó elismerni, azt csalásnak tekinti majd. Amennyiben Trump különböző trükkökkel vagy erőszakkal próbálna hivatalban maradni, az a híveit akár fegyveres fellépésre is ösztönözheti, mi több, az elnök már fel is szólította őket, hogy készüljenek. Joe Bidennel folytatott tévévitájában, amikor demokrata vetélytársa kérte, hogy határolódjon el a mellette tüntető szélsőjobbtól, Trump erre nem volt hajlandó, viszont azt üzente az egyik fegyveres csoport, a Proud Boys (Büszke Fiúk) tagjainak: „Ne engedjetek, és álljatok készen”.

A Proud Boys alapítója Enrique Tarrio kubai emigráns. „Megölünk benneteket, ezt jelenti a Proud Boys dióhéjban” – jelentette ki a kezdeteknél Tarrio, ellenfeleiknek címezve szavait. A szervezet tagságát néhány száz főre becsülik, de ismertségük, hatásuk a közösségi médiában messze felülmúlja a létszámukat. A nagy lapoknak adott interjúik szerint nincs közük a neonácikhoz, ők úgymond amerikai hazafiak, akik a „hazai terrorizmus”, azaz a baloldal és a színes bőrűek megmozdulásai ellen lépnek fel. Bár nem tekintik magukat fajüldözőnek, muszlimellenesek, és azt akarják, hogy a további bevándorlás megakadályozására zárják le a határokat. Ugyancsak követelik a túlnyomórészt a színeseket segítő szociális segélyrendszerek leállítását, és a visszatérést „a hagyományos nemi szerepekhez”. Mindezt brutális erőszakkal támasztják alá: ismételten véres verekedésekbe kezdtek az ellenoldallal New Yorkban és másutt. Embereik ott voltak 2017-ben Charlottesville-ben, a neonácik országos gyűlésén is, ahol a szélsőjobb egyik embere szándékosan halálra gázolt egy ellentüntetőt. Trump akkor sem határolódott el, mondván: „Ott mindkét oldalon voltak nagyon derék emberek”. Az elnök egyébként korábban azt állította, nem is ismeri ezt a csoportot. Most viszont nyilvánosan üzent a „fiúknak” – s máris megjelentek a „Stand by” (Állj készen) feliratú pólók, utcai feliratok.

A Büszke Fiúk messze nincsenek egyedül az utcákon és a közösségi médiában, a gyűlöletet hirdető oldalakon. Régi gyökerei vannak például az „Oath Keepers” (Az eskühöz hűek) elnevezésű alakulatnak. Korábban tízezreket számláltak soraikban, és mindmáig a hatóságok elleni fegyveres fellépéseikkel hívták fel magukra a figyelmet nyugaton, Nevada, Oregon, Montana államban. Szerintük az Antifa mozgalom terrorszervezet, amellyel fegyveresen kell szembeszállni. Ily módon védik a tüntetők elől a boltosokat, csakúgy, mint azokat, akik nem kívánják megtartani a járványellenes előírásokat. Facebook-oldalukat 550 ezer ember követi.

Ott vannak azután a Three Percenters harcosai is. Bizarr nézetük szerint hajdanán az amerikai brit gyarmatok lakosságának csak a 3 százaléka vívta ki harcban a függetlenséget, így ma is csak ilyen arányra van szükség ahhoz, hogy megdöntsék a rendszert, azaz kereken 10 millió emberre.

Militias (milíciák) néven szerepelnek a nyilvántartásokban országszerte évtizedek óta kemény fegyelemben tartott fegyveres csoportok. Jóllehet sok állam tiltja a tevékenységüket, a felelősségrevonás többnyire elmarad, pedig az öntevékeny milicisták egyebek mellett a déli határon tartóztatnak fel, sőt fognak el illegális bevándorlókat.

Nevüket egy kultuszfilmből vették a Boogaloo mozgalom fegyveresei. Szerintük az elmúlt évtizedek amerikai kormányai illegálisak. Ők a hazafiak, az országot alapító atyák utódai, akik George Washington után új országot építenek majd, amely csak a fehéreké lesz, és ahol semmiben nem korlátozzák a fegyverek birtoklását. Hawaii ingükről ismerszenek meg. Négy „Boogaloo-harcost” tartóztattak le idén kaliforniai rendőrök meggyilkolásáért.

Ne feledjük az Accelarationist mozgalmat sem, a társadalmi változások gyorsítását hirdető filozófiát profánul kisajátítók táborát. Ideológiájuk ismerős: a liberális rendszerek, amelyek azt célozzák, hogy migránsokkal hígítsák fel a fehér társadalmat, összeomlás előtt állnak. Fel kell gyorsítani az ilyen rendszerek összeomlási folyamatát, hogy létrejöhessen az új, fasisztoid, etnonacionalista állam.

A washingtoni CSIS elemzőintézet júniusi felmérése szerint a szélsőjobboldali szervezetek által elkövetett terrorcselekmények száma lényegesen felülmúlja azokét, amelyeket szélsőbaloldali vagy iszlamista csoportok követnek el. A szélsőjobb a tavalyi bűntettek kétharmadáért volt felelős, paramilitáris szervezetei rovásán idén májusig az ilyen cselekmények 90 százaléka van, és az ötvenből 42 államban tevékeny. Regisztrálta a jobbról növekvő súlyos kockázatot a Trump-kormány belbiztonsági minisztériuma, valamint az FBI is. A hivatalos álláspont szerint a szélsőjobb erőszakcselekményei épp oly súlyos veszélyt jelentenek, mint az Iszlám Állam és az Al-Kaida terrorszervezet merényletei.

A belbiztonsági minisztérium megállapította azt is, hogy aktív és leszerelt katonák legalább a negyedét teszik ki az ország mintegy háromszáz, összesen 15–30 ezer tagot számláló paramilitáris csoportjának, szervezetének. Ezek a veteránok többnyire olyan emberek, akik a súlyos közel-keleti vagy afganisztáni harcokban testileg-lelkileg megrokkantak, és nem tudnak visszailleszkedni a társadalomba.

Független felmérések ugyanakkor egyértelműen azt mutatják: míg a különböző „harcosok” korábban a mindenkori kormány elleni fellépést hirdették, Donald Trump megjelenésével a szélsőjobb immár a baloldal, a Black Lives Matter (Számít a feketék élete) polgárjogi mozgalom és az Antifa csoportok ellen folytat küzdelmet, valamint olyan helyi politikusok ellen, akik a járvány elleni rendszabályokkal „korlátozzák a szabadságot”.

Az Antifa (antifasiszta) elnevezés sokfajta csoportra, mozgalomra utal. Az, hogy nem kevesen most azokkal a feketékkel azonosítják, akik a színesek elleni brutális rendőri fellépésre válaszul romboltak, sőt fosztogattak, tudatos félrevezetés. Jórészt Trump vitte be a köztudatba az őt szolgáló média segítségével, hogy az ellene tüntetők valójában a terrorista szélsőbal anarchistái, „kommunistái”, a rend, a törvényesség rombolói.

Az európai eredetű Antifa elnevezést a globalizmus és a fajüldözés ellen tiltakozók először 1999-ben, a Kereskedelmi Világszervezet Seattle-ben tartott tanácskozása idején használták, amikor a legkülönbözőbb világnézetű csoportok léptek fel tömegtüntetéseken. Ott voltak az alapvetően békés tüntetők Charlottesville-ben is. Vannak azután olyanok is, akik magukat a mozgalomba sorolják, és az erőszakos fellépést hirdetik, gyakorolják. Egyikük egy kaliforniai tüntetésen agyonlőtt valakit a másik oldalon – őt aztán az elfogásakor tisztázatlan körülmények között rendőrök lőtték agyon. Ellentétben az említett szélsőjobbos szervezetekkel, a heterogén Antifa erőinek létszáma sokkal alacsonyabb, és náluk nincs sem katonás szerveződés, sem egységes vezetés.

Putyin orosz elnök államának illetékes szervei is felismerték a helyzetben rejlő lehetőséget: propagandaorgánumuk, a Russia Today kezdte terjeszteni minden alátámasztó bizonyíték nélkül, hogy az Antifa gyújtogatói állnak a szörnyű kaliforniai erdőtüzek mögött.

Trump bejelentette szándékát, hogy az Antifa minden alakulatát terroristának nyilvánítsa. Ez egyes jogi szakértők szerint nemcsak abszurd, hanem törvénytelen is. Az elnök szerint ami eddig történt, az csak ízelítő volt abból, ami a demokraták győzelme esetén történhet. Egy interjújában kijelentette: „Azt hiszem, a jobboldal emberei keményebbek. (...) Ezek az emberek nyugodtak maradnak egy bizonyos pontig – azután viszont nagyon-nagyon kemények lesznek.”

Ha Trump adott esetben mozgósítani akarná ezeket az erőket annak felmérésekor, hogy sokakra számíthat-e, figyelembe kell vennie: az Egyesült Államokban 393 millió lőfegyver van magánembereknél.

A szélsőjobb sokmilliós tábora, amely eredendően az establishment, az uralkodó réteg, a mindenkori kormány ellen lépett fel, most lelkesen támogatja ugyanezen uralkodó réteg prominens képviselőjét, Trumpot. Hiszen az elnök ugyanazt hirdeti, amit ők: fehér nacionalizmust, a bevándorlás leállítását, a fegyverek szinte korlátlan birtoklását, miközben vakbuzgó vallásosságot igyekszik mutatni, holott többször kiderült, hogy hadilábon áll a Biblia ismeretével. Széles körben osztott nézet, hogy Donald Trump minden lehetségest – sőt lehetetlent – meg fog tenni azért, hogy megtartsa a hatalmát.

Ez azért veszélyes, mert így most mindkét oldal egyfajta végítéletként látja a novemberi választást. A Trump-imádók szerint Biden és alelnök-jelöltje, a színes bőrű Kamala Harris győzelme anarchiát, a „kommunisták” győzelmét hozná, míg a másik oldalon nem kevesen azzal riogatnak, hogy Trump újabb győzelme fasizmust jelentene. Mindkét rögeszme alaptalan, de mindkét oldalon vannak fegyverek, robbanóanyagok és lázítani tudó néptribunok. Nem is kell az utcán szónokolniuk, a közösségi médiával szinte bármit elérhetnek. / Heltai András