Oroszország kétszer annyit kaszált a háború alatt exportból, mint tavaly ilyenkor

Az orosz szankciókat bőven kompenzálják az olaj- és gázexportból származó bevételek. 

2022. április 12., 18:21

Szerző:

Az olaj- és gázexport megugrott, miközben az ukrajnai háború miatti átfogó szankciók miatt az import zuhant – írja az Insider.

Oroszország folyó fizetési mérlegének többlete 58,2 milliárd dollár volt az idei első negyedévben – jelentette be hétfőn az ország központi bankja. Ez több mint kétszerese volt a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 22,5 milliárd dollárnak. A folyó fizetési mérleg többlete a kereskedelmi és beruházási áramlások egyik legfontosabb mérőszáma.

Oroszország energetikai erőmű, így még a szankciók és bojkottok közepette is közel 321 millió dollárt kaszál majd az ország 2022-ben az energiaexportjából - 36%-kal többet, mint 2021-ben – prognosztizálta áprilisban a Bloomberg Economics. Mindezt azért, mert az olajárak idén 14 éves csúcsra szöktek az infrastruktúra károsodása miatti kereskedelmi zavaroktól és az Oroszország elleni szankcióktól való félelem közepette.

Az Európai Unió (EU) - az orosz energia egyik fő vásárlója - nem zárta el teljesen az országot. A múlt héten a kereskedelmi blokk jóváhagyta az orosz szénre vonatkozó tilalmat. Fontolgatja egy olajembargó bevezetését is, de az EU nem említette a földgáz elzárását, mivel Európa továbbra is nagymértékben függ az országból származó vezetékes gáztól.

Az EU már 38 milliárd dollárt fizetett az orosz energiáért azóta, hogy az ország megszállta Ukrajnát - közölte szerdán egy vezető uniós tisztviselő. Ez hozzájárult Oroszország devizatartalékainak növeléséhez, amelyek az április 1-jén zárult héten minimálisan emelkedtek – jelentette be csütörtökön az orosz központi bank. 

(Kiemelt képünk: A Bovanenkovo gázmező fő bázisának látképe a Jamal-félszigeten, az északi sarkkörön 2019. május 21-én. Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)

 

 

Tegnap 19:53

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon: 0,8 százalékkal az euró, 0,7 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.

2022. június 30., 17:59

Az RTL Híradó arról kérdezte az MNB elemzőit, miért nőnek nálunk jobban az élelmiszerárak. Ők az alacsonyabb termelékenységről beszéltek. Vagyis, hogy ugyanannyi üzemben, ugyanannyi idő alatt kevesebb terméket képesek előállítani Magyarországon, mint máshol a régióban.

2022. június 30., 17:51

Az OPEC+ korábban tett ígéretének megfelelően napi 648 ezer hordóval növeli termelését augusztusban – jelentette be a kőolaj-exportáló országok szervezete csütörtökön a Bécsben tartott havi rendszeres online ülése után.