Kiszámoltuk, mennyibe kerülhet, hogy a Gripenek a Hungaroring közönségét szórakoztatják

Több ezer dollárba kerül a kis mutatvány. 

2021. július 31., 12:50

Szerző:

A Magyar Honvédség Gripenjei is feltűnnek a Hungaroring felett a Forma-1-es Magyar Nagydíjon vasárnap – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-t. Azt írták: Gripen vadászgépekből álló kötelék tart bemutatót, húz át a Hungaroring felett a verseny vasárnapi rajtja előtt, délután 3 óra körül. A mogyoródi versenypálya térségében megnövekedett hanghatások várhatók, emiatt a lakosság türelmét és megértését kérik.

Kiemelték, hogy a „technikai sportok szerelmesei" a magyar futamon tartandó légibemutatón részt vevő vadászgépekkel testközelből is találkozhatnak majd a Nemzetközi Repülőnapon és Haditechnikai Bemutatón, amelyet augusztus 28-án és 29-én tartanak a kecskeméti repülőbázison. A repülőnap programjairól bővebben lehet tájékozódni a repulonap2021.hu oldalon – írta a HM.

A minisztérium nem közölte, hogy mennyibe kerül a Gripenek repülése és bemutatója mindazért, hogy szórakoztassák a Hungaroring közönségét. Egy tanulmányban akadtunk rá, eszerint a JAS-39 vadászgép még így is sokkal olcsóbb, mint a hasonló repülők üzemeltetése. A költségeket repülési óránként számolják, egy Gripen esetében ez 4,700 dollárt jelent per óra (2012-es áron). Ez körülbelül másfél millió magyar forintot jelent gépenként, óránként. Összehasonlításképp az F-16-os már 7000 dollárba kerül, ha felszáll és repül egy órát, de az F/A-18 Super Hornet 11000-től 24000 dollárig terjedő költséget ver az üzembentartóra, vagyis az Egyesült Államok légierejére. 

 

 

(Kiemelt kép: Kecskemét, 2021. július 2. JAS 39 Gripen vadászrepülőgép felszállás előtt a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2021. július 2-án. A légi bázison augusztus 28-án és 29-én nemzetközi repülőnapot és haditechnikai bemutatót tartanak. MTI/Bús Csaba)