Nyolcról öt évre csökkenhet a napelemek megtérülési ideje

Változások történnek a napelempiacon, szeptemberben megsokszorozódhat a lakossági rendszerek száma. 

2023. június 9., 14:07

Szerző:

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta az Európai Unió sokat fektet a nap- és szélenergia támogatására, mivel nem szeretné, hogy Kína kezében legyen a gyártás – nyilatkozta Vácz Ádám, a Sunova Solar hazai kereskedelmi igazgatója a Világgazdaságnak. 

Szerinte jelentős fellendülésre kell számítani a napelempiacon a lakossági szektorban, ha véget ér a tiltás, szeptemberben negyvenezer lakossági rendszer várhat telepítésre. A fogyasztók célja pedig az energiafüggetlenség, hogy az eszköz az általa megtermelt energiát hasznosítsa és tárolja, a külső szereplőtől vásárlás csak a harmadik opció legyen.

A kereskedelmi igazgató a technológia fejlődésével azzal számol, hogy a korábbi nyolc évről öt évre csökkent a megtérülési idő, azonban a piac megnyitásának feltételei ezen még árnyalhatnak.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Váli Miklós.)

2024. április 21., 10:54

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.