A NAV kiadta a figyelmeztetést: fontos határidő közeleg

A NAV közölte, már csak pár nap van arra, hogy az érintettek befizessék a turizmusfejlesztési hozzájárulást. 

2024. október 15., 11:05

Szerző:

Október 21. a turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetési határideje, a NAV levélben értesíti azokat, akik az online számlaadataik, az online pénztárgépadataik és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) küldött adatok alapján érintettek lehetnek. 

Turizmusfejlesztési hozzájárulás 

Turizmusfejlesztési hozzájárulást az étkezőhelyi vendéglátásban az étel, és a helyben készített, nem alkoholtartalmú ital forgalmazása, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint bizonyos esetekben a „hop on hop off” buszos városnéző szolgáltatás után kell fizetni. A hozzájárulás alapja a szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke, mértéke pedig 4 százalék. Közölték: a hozzájárulást a havi és negyedéves bevallásra kötelezetteknek október 21-ig, a 24TFEJLH-nyomtatványon kell bevallani, és a befizetés határideje is október 21. 

Bírság a mulasztóknak 

A mulasztók bírságra, a késők pedig késedelmi pótlékra számíthatnak. A NAV revizorai a helyszíni ellenőrzéseken a számla- és nyugtaadás, valamint az online pénztárgépek használata mellett a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettségek teljesítését is vizsgálják – írták a közleményben. 

Autó féláron 

Ahogyan arról portálunk is beszámolt a NAV oldalán használt autókra is lehet licitálni. Az induló ár változó: a 40 ezer forintos Opeltől a 9 millió forintos Fordig minden található az árverésre bocsátott kínálatban. A licitre küldött járműveket jellemzően adóügybe keveredett polgároktól vagy cégektől foglalta le az állam.

Így lehet licitálni 

vezess.hu cikke szerint javarészt autókat hirdetnek az online árveréseken, de motorokra, kisteherautókra, de akár utánfutókra is lehet licitálni. Az induló licit árak úgy állapítják meg, hogy az egyes autóknak megbecsülik a piaci árát, majd azt megfelezik. Erről az összegről indul aztán a licit. Ahhoz, hogy valaki licitálhasson először is a magyarorszag.hu Ügyfélkapujában kell regisztrálni, majd ezzel az azonosítóval lehet a megadott idő alatt ajánlatot tenni.

Az árverés után

Az árverés lezárta után a NAV másnap 20 óráig hirdeti ki a hivatalos végeredményt, a nyertes pedig 8 napon belül köteles megjelenni az illetékes adóigazgatóságnál, hogy rendezze a vételárat. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a hatóság értesíti a 2-5. legmagasabb árat kínáló licitálót, majd velük sorrendben újraindul a verseny. Fontos, ha a nyertes nem fizet, ő a elektronikus árverésen már nem vehet részt a jövőben. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)