Matolcsy megjósolta: felbomolhat az EU, Kína pedig felemelkedik

A jegybankelnök szerint az EU-nak nem szabad kimaradnia a 21. század legnagyobb üzleti lehetőségéből, tehát Ázsia, ezen belül Kína felemelkedéséből.

2021. június 7., 19:46

Szerző:

A jegybankelnök a növekedés.hu-n megjelent értekezésében vette számba az évtized legnagyobb kihívásait és lehetőségeit, mely során arra jutott: lehet rá számítani, hogy felgyorsulhat az Európai Unió felbomlása.

Matolcsy György írásában úgy fogalmaz, arra is lehet számítani, hogy felrobbannak majd az európai adósságok, az új pénzelmélet hívői szerint ugyanis már nem számít az államadósság nagysága, mert az alacsony kamatok miatt minden adósság finanszírozható. Az EU és az eurozóna áttérhet a japán útra, ahol a GDP-arányos államadósság átlépte a 260 százalékot, aminek közel fele a jegybank mérlegében van – fogalmaz.

Számításaiból nem hagyta ki a pénzforgalmi innovációk hatásait sem. A jegybankelnök úgy vélekedett, a pénzforradalom feleslegessé teheti az EU bankrendszerét: még néhány technológiai áttörés, szabályozási lazítás és az EU bankrendszere helyére közel nulla költséggel működő digitális pénzügyi cégek lépnek. Megjegyezte, a digitális forradalom új üzleti rendszereket hozhat létre, és a regionális integráció átveheti a globális kereskedelem helyét.

Emellett kijelentette, hogy az új energiaforradalom megszüntetheti a ma ismert energiarendszereket és járműipart, az új technológiák minden hagyományos területen csak néhány szereplőt hagynak a piacon, döntő többségük eltűnik. Feltette a kérdést: a nyertes kínai és amerikai cégek mellett az is fontos lesz, hogy maradnak-e európai vállalatok.

Kifejezte, a kockázatok mellett azonban számos új lehetőségünk is adódik a 2020-as évtizedben. Véleménye szerint ezek között van a digitális átmenet felgyorsítása, a fenntarthatóság követése, valamint a technológiai forradalommal lépést tartó társadalmi átalakítások kezdeményezése. Matolcsy szerint ellenállás helyett inkább be kéne fogadni a pénzforradalmat, és részt kell venni Kína és Ázsia felemelkedésében.

(Kiemelt kép: MTI | Szigetváry Zsolt)