Magyar Nemzeti Bank: 27 millió forint a magyar háztartások átlagvagyona

2019. április 9., 13:49

Szerző:

A magyarok összvagyonának negyede 40 ezer ritka jómódú háztartásnál van, a középosztály helyett a gazdagok lettek az elmúlt néhány év nyertesei. 27 millió forint vagyona van az átlagos magyar háztartásnak – írja a hvg.hu az MNB adatai alapján.

Az MNB elkészítette a háztartások vagyonfelmérését. Ebből az derül ki, hogy az ország leggazdagabb tizedének akkora vagyona van, 61 ezer milliárd forint, hogy az felhúzza az átlagot.

A  lakosság leggazdagabb egytizedénél van a magyar összvagyon 60 százaléka, ez a tized több százezer embert jelent, ennél sokkal kevesebben vannak a szupergazdagok.

Az ország leggazdagabb 1 százaléka birtokolja az összvagyon 25 százalékát.

Ezt az adatot óvatosan kell kezelni, mert az 1 százalékból kevesen kerültek be a mintavételbe.

A második leggazdagabb egytizednek is alig negyedannyi a vagyona, mint a leggazdagabbaknak. Kicsit kevesebb, mint 15 ezer milliárd forintról van szó.

 

A képzeletbeli középső rétegnek 4,2-5,6 ezer milliárdja van, ami pedig a háztartásokat illeti, nagyjából 12 millió forint a teljes vagyona, míg a leggazdagabb 400 ezer háztartás egyenként 153 millió forintot tudhat magáénak.

A legszegényebb 10 százalék esetében egy háztartást 4,4 millió forint vagyona mellett 5,6 millió forint hitel és más tartozás terhel.

Érdekes, hogy nem a felső középosztály, hanem a leggazdagabb egytized vagyona nőtt nagyot 2014 óta. Rajtuk kívül a legszegényebb 10 százalék helyzete javult egy picit az előző felmérés óta. Sokkal több pénzük nem lett, de eladósodottságuk nagyot csökkent.

Az átlagadatoknál pontosabb értéket ad a medián, az MNB számítása alapján így jött ki a már idézett 12 millió forintos szám. Ha sorba rendeznénk az összes háztartást, ez volna a középső adat, aminél jobban az ország fele, rosszabbul az ország másik fele él.

A vagyonba beleszámít az ingatlan értéke is.