Különadó – Árat emel a WizzAir

A cég szerint két éve veszteséges az ágazat a koronavírus-járvány miatt, extra profitról nem tudnak beszámolni. 

2022. május 27., 20:01

Szerző:

A kormány keddi, extra adókról szóló bejelentései miatt közleményt adott ki a Wizz Air, amelyben leírják, hogy társaságukat és magát a turizmust a koronvírus-járvány okozta válság súlyosan érintette, ezért az extraprofitot termelő ágazatok különadója miatt keletkező hiány miatt kénytelenek lesznek árat emelni – írja a cég közleménye alapján az rtl.hu.

Az utasonként számított adó bevezetése magasabb viteldíjakat jelentene egy olyan szektorban, amely két éve veszteséges, ennek a vitatása a legalapvetőbb közgazdasági elemzésekkel is szembe megy

– mondta Robert Carey, a Wizz Air elnöke.

Így szól a légitársaság teljes közleménye:

Magyarország kormánya a napokban felvázolt gazdasági tervében bejelentette, hogy megadóztatnák az állítólagosan extra profitot termelő szektorokat és vállalatokat. A légitársaságok esetében értesüléseink szerint a Magyarországról induló összes járatra vonatkozóan fontolóra veszik egy utasonként kivetendő adó bevezetését.

A légiközlekedési ágazat, melynek részét képezi a Wizz Air is, jelentős veszteségeket szenvedett a COVID-19 világjárvány során, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet. 

A turisztikai szektor számára is súlyos csapás volt az elmúlt két év, és minden újabb gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt fellendülését, nemcsak a Wizz Air, hanem a gazdaság egésze számára, hiszen ellehetetleníti azoknak az előnyöknek az érvényesülését, melyeket az emberek és nemzetek légi összeköttetése teremt meg.

(Kiemelt képünk: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)