Pusztítja az időjárás a magyarok kedvenc zöldségét, óriási lesz a hiány

Hiába bíztak benne a gazdák, az idei kukoricatermés nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és sokan már most kisebb vetésterületre készülnek jövőre. Hatalmas hiány lehet a magyarok kedvenc zöldségéből.

2025. október 13., 10:41

Szerző:

Az év során a tavaszi vetések elhúzódtak, a nyár szárazsága és az egyenlőtlen csapadékeloszlás jelentősen korlátozta a kukorica fejlődését. Az Alföld egyes területein egész nyáron folyamatos csapadékhiány volt – számol be róla az Agrárszektor. Jövőre óriási hiány alakulhat ki a magyarok kedvenc zöldségéből.

Hiány van, nem lesz elegendő zöldség

 

2025-ben ismét bebizonyosodott, hogy az időjárás egyre kevésbé kiszámítható tényező a magyar mezőgazdaságban. A tavaszi munkák már a startnál nehézségekbe ütköztek: sok helyen a hűvös, csapadékos idő miatt heteket csúszott a vetés, így volt, aki április végére befejezte a kukorica elültetését, míg mások még május közepén is a földeken dolgoztak. A nyár forró és aszályos időjárása tovább nehezítette a zöldség fejlődését, és bár néhol megérkezett az eső, az ország nagy részén a felhők rendre „kikerülték” a táblákat. Az Alföld különösen megsínylette a csapadékhiányt: több térségben gyakorlatilag egész szezonban alig esett, a termőföldek kiszáradtak, a növények pedig csak vegetáltak.

Az ország csapadékosabb vidékein sem alakult jobban a helyzet. Az esők egyenetlenül oszlottak el, ami miatt a kukoricatáblák között látványos különbségek alakultak ki, a domborzati és talajtani adottságok hirtelen döntő szerephez jutottak. A gazdák júniusra már attól tartottak, hogy megismétlődhet a 2022-es év katasztrófája, amikor a rendkívüli aszály szinte lenullázta a termést.

Bizonytalan jövő, új döntések előtt

A hozamok elmaradása idén is érezhető lesz a mérlegeken, és sokan már most a jövő évi vetésszerkezet átalakításán gondolkodnak. Egyre több gazda mérlegeli, hogy csökkenti a kukorica vetésterületét, és inkább búzával, árpával vagy más, kevésbé vízigényes növénnyel próbálkozik. A döntések mögött nemcsak az időjárás, hanem a piaci bizonytalanság és a költségek növekedése is meghúzódik.

A szakértők szerint a következő szezon sikerét az dönti majd el, mennyire lesz képes a mezőgazdaság alkalmazkodni az új klímaviszonyokhoz. A precíziós gazdálkodás, az öntözési technológiák fejlesztése és a vetésidő rugalmas kezelése mind kulcsfontosságúvá válhatnak a jövő magyar kukoricatermelésében.

A vásárlók számára a gyengébb kukoricatermés árnövekedést és kevesebb hazai eredetű terméket jelenthet a boltokban. A kukorica ugyanis nemcsak élelmiszerként fontos (pl. konzerv, csemegekukorica, kukoricaliszt, olaj), hanem takarmányalapanyagként is, ami láncreakciót indíthat el az állati termékek piacán.

Ha drágul a takarmány, az hatással lesz a hús, tojás és tejtermékek árára is. A boltok polcain ez néhány hónapos csúszással jelenik meg, vagyis a mostani terméskiesés 2026 elején éreztetheti hatását a fogyasztói árakban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)