Kegyetlen válság fenyegeti a magyar lakáspiacot

Az Magyar Nemzeti Bank szerint az ingatlanok jelentősen túlárazottak, az OTP Jelzálogbank elemzői szerint reálérétken jövőre már emelkednek tovább az árak, az előrejelzésben viszont sok a bizonytalanságot okozó tényező.

2022. június 9., 10:44

Szerző:

Már tavaly is sok kockázati tényező volt a lakáspiacon – kifutó támogatások, választások hatása, esetleges monetáris szigorítások, kamatemelések, újabb járványhullámok, hitelmoratórium lejárta, forint gyengülése –, az elmúlt időszakban ugyanakkor tovább romlottak a kilátások, írja az azenpenzem.hu az OTP elemzése alapján.

Az amúgy is válságban lévő gazdaság helyzetét a háború csak tovább súlyosbította, a lakáspiac számára pedig közvetlenül vagy közvetetten is okozhatnak az említett tényezők egy mélyülő krízist.

Az MNB legfrissebb adatai szerint az ingatlanárak 2021 végére országosan 18 százalékkal voltak magasabbak az egyensúlyi árszintnél, azaz ennyiben voltak túlárazottak. Az folyamatosan növekvő árak miatt a vevők egyre nagyobb arányban kénytelenek hitelt felvenni a jelenleg gyorsan növekvő kamatszintek és törlesztőrészletek mellett. 

A cikk szerint egyelőre túl sok a bizonytalan tényező, ugyanakkor a nemzetközi tapasztalatok szerint a kilátások egyértelműen borúsak.

(Kiemelt kép: Eladó lakást hirdetnek az erkélyre kitett transzparensek a főváros XIII. kerületében, a Szent István körút egyik régi díszes lakóépületén. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)