Drágább lesz a karácsonyi halászlé, mint gondoltuk
A szakemberek szerint biztosan nem lesz ezer forint alatt a ponty kilója.
A megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt drágul idén karácsonyra a hal, és így az ünnepi halászlé is. A szakemberek szerint biztosan nem lesz ezer forint alatt a ponty kilója – írta az agrárszektor.
Már megkezdődött az őszi lehalászás a somogyi tavakon, amelyekből kiderült, hogy a nyári aszályos időjárás miatt keszegből és süllőből kevesebb lesz, mint korábban, de a pontyállomány bőséges, így a karácsonyi ünnepekre biztosan lesz elegendő mennyiség belőle. A Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója szerint ugyanakkor a megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt biztosan drágább lesz a hal idén karácsonykor. Németh István elmondta azt is, hogy a kitermelt halak többsége hazai polcokra kerül, de exportálunk Romániába, Lengyelországba és Ausztriába is.
„Karácsonyra mintegy 80-90 tonna ponttyal jelenünk meg a piacon, több városban akciót is szervezünk, közvetlenül magunk adjuk el a fogyasztóknak a halszállító eszközökről a friss halat, kihagyva a kereskedőt, s így olcsóbban juthat a vevő az ünnepi asztal főszereplőihez”
– közölte a vezérigazgató. Karácsonykor fogy el az éves megvásárolt halmennyiség 40 százaléka. Jelenleg 6,7 kilogramm volt az egy főre jutó halfogyasztás hazánkban, az unió polgárai átlagban 24–25 kilogrammot esznek évente.
(Kiemelt kép: Halászlevet főznek a Tiszacsegei Halászcsárda konyháján 2020. április 1-jén. A csárda nyolcszáznegyven adag halászlevet készített és szállított Debrecenbe a kórház dolgozóinak, így mondva nekik köszönetet a koronavírus-járvány idején nyújtott folyamatos munkájukért. MTI/Czeglédi Zsolt)