Csúcstechnológiás lazactelep épül Zalaegerszegen

A hárommilliárd forintos magyar és uniós támogatásból épül fel.

2021. június 17., 16:37

Szerző:

Csúcstechnológiával működő lazacfarmot alakít ki Zalaegerszegen a magyar tulajdonú Zalmon Kft. – tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint a mintegy 3 milliárd forintos támogatással megvalósuló beruházás építése a tervek szerint 2022 elején indulhat meg, várhatóan 2024-től elsősorban a közeli európai országokba szállítják a Zalaegerszegen tenyésztett lazacokat. Kezdetben közel 30 munkavállalót foglalkoztatnának.

A régió első, szárazföldön létesített lazacfarmjával az egyre növekvő európai igényeket szolgálnák ki hatékony és felelősségteljes módon, változtatva az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactenyésztési gyakorlatokon. A telep a hazai vízkészleteket fenntartható módon hasznosítja újra. 

A tervek szerint 2024-re elkészülő zalaegerszegi lazacfarm a kezdetekben közel 30 munkavállalót foglalkoztat, akiket féléves szakmai továbbképzéssel és tanulmányúttal készítenek fel a csúcstechnológiás rendszerek használatára. A lazactenyésztéshez recirkulációs akvakultúra-rendszert, úgynevezett RAS technológiát, használnak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Mint Images/AFP)